Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Fajon: Slovenija je iskreni prijatelj, naša preduzeća su spremna investirati u BiH

Ministarica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon u okviru zvanične posjete Bosni i Hercegovini održala je danas predavanje o temi evropskih integracija BiH i proširenja Evropske unije na Fakultetu političkih nauka UNSA u Sarajevu.

Fajon je na početku predavanja naglasila da Slovenija i BiH imaju odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, te da je Slovenija spremna ulagati u našu zemlju i pomoći joj da prođe kroz težak proces evropskih integracija i ispunjenje 14 proriteta Evropske komisije.

– Drago mi je što sam došla u BiH mesec dana od kada je vaša zemlja dobila kandidatski status. Želim vam ovim putem čestitati, ali i naglasiti da je pred vama težak proces u kojem će vam Slovenija biti iskreni prijatelj. Mi imamo stručnjake koji vam mogu pomoći u teškom vremenu, punom nestabilnosti za evropski kontinent kada trebamo jedni druge. Naša preduzeća su spremna investirati u BiH – kazala je.

Navodi da mladi u BiH, ali i drugom zemljama regiona zaslužuju da imaju perspektivu u svojoj zemlji.

– Napravili smo dosta pomaka kada je u pitanju proširenje Evropske unije. Sve te reforme znače bolji život za naše građane. Sve se to isto dešavalo u Sloveniji kada smo pristupali Uniji. Moramo raditi zajedno i sarađivati kako bi postali evropska porodica – ističe Fajon.

Kako je kazala, svako novo proširenje Evropske unije je teže od prethodnog. Vjeruje da Evropska unija mora biti jaka, ali da je potrebno njenim članicama, pa i onim najmanjim omogućiti da “živi svoje posebnosti”.

Podsjetila je da BiH mora ispuniti 14 prioriteta, što će za novu vlast biti izuzetno težak proces, u kojem, ipak, ima fleksibilnosti. Lideri moraju znati šta trebaju učiniti kako bi ispunili ciljeve, a za to je potrebno sačiniti akcioni plan.

– EU je spremna pomoći, ali mora vidjeti inicijativu s druge strane, inače nećemo doći daleko. Ja sam optimista da će nova vlast u BiH iskoristiti priliku koja joj se ukazala dobijanjem kandidatskog statusa, te učiniti prave stvari za budućnost ove zemlje – zaključila je Fajon.

Vijest Fajon: Slovenija je iskreni prijatelj, naša preduzeća su spremna investirati u BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus