Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Federalna Vlada prihvatit će zahtjev penzionera za povećanje penzija?!

Male penzije i enormna poskupljenja samo su dio problema zbog kojih penzioneri traže sastanak u Vladi Federacije BiH te povećanje primanja.

Delegaciju Saveza penzionera primit će premijer i njegovi zamjenici, a u toku su dogovori o terminu održavanja sastanaka. U protivnom, penzioneri su spremni na masovne proteste.

Delegaciju Saveza penzionera primit će premijer i njegovi zamjenici, stigla je vijest iz Vlade Federacije BiH. Također, kako Federalna TV saznaje, njihove zahtjeve Vlada FBiH će prihvatiti.

Trenutno minimalna penzija u FBiH iznosi 424 marke. Penzioneri od trenutnih primanja teško mogu pokriti osnovne životne troškove, tek u malo boljoj poziciji su oni koji žive sa porodicom.

Savez penzionera FBiH ima jasan zahtjev.

Traže hitno povećanje iznosa svih penzija u Federaciji BiH.

“Povećanje da bude samo ono što je predložio Federalni zavod PIO/MIO, a to je za sve penzije 4,35, za što postoje sredstva i zakon dozvoljava. Ne bude li se to ispunilo, mi ne prijetimo Vladi, ne želimo. Ali će se neminovno desiti ogromni, masivni protesti, u najgore doba godine. Jer se najavljuje dolazak u Sarajevo oko 20.000 ljudi, a to je oko 400 autobusa”, kaže Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera FBiH.

Vijest Federalna Vlada prihvatit će zahtjev penzionera za povećanje penzija?! se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus