Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Formiran Savjet za ustavnopravna pitanja pri Bećirovićevom kabinetu

Pri Kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića formiran je Savjet za ustavnopravna pitanja s ciljem razmatranja određenih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Savjet razmatra aktuelna pitanja iz oblasti ustavnopravnog poretka o čemu daje sugestije i mišljenja koja član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava i dužnosti člana Predsjedništva BiH.

Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za ustavnopravna pitanja zasniva se na pro bono osnovi.

Na konstituirajućoj sjednici prisustvovalo je 19 pravnih stručnjaka iz oblasti pravne nauke, pravne struke i prakse, među kojima su akademici i profesori pravnih fakulteta, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na daljnji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine i ubrzanje njenog napretka u euroatlanskim integracijama.

Savjet je posebno razmotrio aktuelna pitanja zakonskog uređenja državne imovine.

U vezi s tim, Savjet je stanovišta da uređenje državne imovine u konačnici mora biti pravno, a ne političko pitanje, da ono mora biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonom, kao i sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Savjeta za ustavnopravna pitanja imenovan je dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vijest Formiran Savjet za ustavnopravna pitanja pri Bećirovićevom kabinetu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus