Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Forto se oglasio nakon izjava Arnauta: Nikada nije bio kandidat za Vijeće ministara

Povodom gostovanja Damira Arnauta, federalnog zastupnika Naše stranke u programu N1, u kojem je istaknuo da je bila razmatrana mogućnost da bude predložen kao kandidat za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasio se Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

“Arnaut nikada nije bio kandidat Naše stranke za Vijeće ministara. Pa se shodno tome Predsjedništvo Naše stranke nikada nije izjašnjavalo o ambicijama Arnauta. Jedino o čemu se Predsjedništvo Naše stranke izjašnjavalo je pozicija u Ministarstvu prometa i komunikacija u Vijeću ministara. Naša stranka je nebrojeno puta dokazala da su naši članovi sposobni i spremni staviti ličnu sujetu i lične interese po strani kada donosimo izuzetno važne, nerijetko teške, strateške odluke. Žao mi je kada, u rijetkim situacijama, to nije tako. Ne podržavam samostalno pregovaranje o funkcijama bez znanja i odluka organa stranke. Period pred nama je težak, zahtjeva odgovornost i izdizanje iznad ličnog. Fokusirajmo se na bitno”, poručio je Forto.

Ćudić dobacila

Podsjetimo, Arnaut je gostujući na N1 nešto ranije govorio o tome kako je tekao proces izbora kandidata za ministre.

Poznato je da je mjesto na kraju pripalo Elmedinu Konakoviću, lideru Naroda i pravde.

No, Arnaut se dodatno osvrnuo i na stavove stranačkih kolega o tome kako bi poziciju obnašao on. Pri tome je spomenuo i stranačku kolegicu Sabinu Ćudić.

“Ne znam kakvo je mišljenje Peđe Kojovića po ovom pitanju. Nemam nikakve sumnje da sam ja jedina osoba na svijetu koja je imala i američki i bh. diplomatski pasoš. Radio sam u State Departmentu kao advokat i bio sam ambasador BiH. Niko se zaista nije usudio reći da ja ne bih dobro obnašao tu funkciju. Ali ako me pitate konkretno, Sabina Ćudić neku noć na Predsjedništvu stranke jeste dobacila preko sale da ja ne bih dobio njen glas ako bih bio kandidat. Bio sam zatečen jer nije bilo obrazloženja nikakvog, ne znam kakav je razlog. Nisam razgovarao s njom o tome jer nisam imao priliku, ali bio sam zatečen”, naveo je Arnaut.

Vijest Forto se oglasio nakon izjava Arnauta: Nikada nije bio kandidat za Vijeće ministara se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus