Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

FOTO Noć vještica obilježena i na sarajevskim ulicama

Noć vještica (Halloween) obilježena je i u Sarajevu, a na ulicama bh. prijestonice mogli su se vidjeti zanimljivi kostimi. 

Halloween je zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, a sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Svih svetih, 31. oktobra.

Ta noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, raznim događajima i zabavama, a u BiH je obilježena i u mnogim ugositeljskim objektima te su  i kina prilagodila svoje repertoare ovom prazniku. 

Obilježava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje Noći vještica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obilježava upravo uoči Svih svetih.

Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je, prema katoličkim službenicima, poganski blagdan direktno suprotstavljen katoličkom blagdanu Svih svetih. Svetkovina je nastala tako što su plemena rezbarenjem bundeva istjerivali loše vrijeme kako bi im žetva uspjela. A danas se slavi, većinom u anglosaskim zemljama.

Noć vještica u Sarajevu, Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Foto: Fena

Raport.ba