Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

“Glavni vodeni val iz pravca Sarajeva već je prošao kroz ZDK”

Glavni vodeni val iz pravca Kantona Sarajevo već je prošao kroz Zeničko-dobojski kanton i nije prouzročio izlijevanje rijeka, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Topljenje snijega i kišne padavine u Sarajevsko-romanijskom regionu, podsjetio je Aličić, izazvali su izlijevanja rijeka Stupčanica i Bioštica na području Općine Olovo te rijeke Fojnice u Gradu Visoko, ali nisu pričinjenje materijalne štete.

“Glavni val je prošao tokom dana kroz naš kanton, ali sve su rijeke u koritu pa tako i rijeka Bosna, koja je nosila dosta smeća. Ni spomenuto izlijevanje rijeka tokom prethodne noći u Olovu te povećanje vodostaja rijeke Krivaja i začepljene kanala za oborinske vode, koje je uzrokovao izlijevanje vode u dvorište Srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” u Olovu, nije prouzročilo štete.

Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci uspjeli ispumpati vodu te nije ušla u školsku zgradu. Fojnica se u Visokom iizlila u parku kod zgrade Gradske uprave, ali nije ugrozila objekte”, podsjetio je Aličić.

Sve gradske i općinske službe Civilne zaštite i vatrogasci, napominje, još od jučer su u stanju pripravnosti te prate stanje vodostaja svih rijeka.

!Nadamo se da će stanje ostati nepromijenjeno i tokom ove noći, jer je prestala padati i kiša. U kontaktu smo s Federalnom Civilnom zaštitom, koja nas također informiše o svim promjenama stanja rijeka u drugim kantonima, a koje se ulijevaju u rijeke iz našeg kantona”, kaže Aličić.

Dodaje kako je, zbog općina na sjeveru ZDK-a, u kontaktu i sa kolegama iz Doboja, koji su također u stanju pripravnosti.

Raport.ba