Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Godišnjica nezavisnosti BiH obilježena i u Splitu. Obratio se i gradonačelnik Puljak

Svečanom akademijom u organizaciji bošnjačkih udruga u četvrtak je u Splitu obilježena 30. godišnjica neovisnosti BiH na temelju referenduma o neovisnosti koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Na tom referendumu prije 30 godina Bošnjaci i Hrvati su glasovali za neovisnost BiH dok su ga Srbi  u BiH uglavnom bojkotirali. Dan neovisnosti BiH obilježava se u Federaciji BiH dok je u Republici Srpskoj tog dana radni dan.

Predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj Kadro Kulašin je istaknuo kako bošnjačke udruge doprinose bošnjačkoj etničkoj zajednici ali i Republici Hrvatskoj kao državi.

“Sabor bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj  okuplja 36 kulturno-umjetničkih društava i udruga koje se bave kulturom”, rekao je Kulašin. Drži i kako je problem bošnjačke ali drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj manjak djece. “Nema djece i bojim se kad nas više ne bude među živima de će se ove udruge ugasiti te moramo sve poduzeti da se to ne dogodi,” poručio je Kulašin.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u svojem je obraćanju, čestitajući Dan neovisnosti BiH,  istaknuo bliskost Hrvatske i BiH tijekom povijesti.

“Hrvatska i BiH imaju ne samo 1.000 kilometra zajedničke granice nego i zajedničku prošlost i zajedničku budućnost te Bosnu i Hercegovinu na neki način osjećam kao svoju zemlju”, rekao je Puljak.

Dodao je kako su nacionalne manjine u Splitu “nešto što nas povezuje.”

Damir Gabrić izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana istaknuo je prijateljske donose s bošnjačkom nacionalnom manjinom.

“Zabravimo večeras korone i ratove i opustimo se svi  jer nikad nisu bila vremena kao sada,” poručio je Gabrić.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjak u Splitu Edin Nurkić je istaknuo kako je u Hrvatskoj važno postojanje Savjeta nacionalnih manjina koji se brine o kulturnoj autonomiji nacionalnih manjina.

Također je pozdravio činjenicu da na manifestacije bošnjačke nacionalne manjine u Splitu redovito dolaze predstavnici Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Svečana akademija u Splitu, kako je obrazloženo, zbog tehničkih razloga nije mogla biti održana 1. ožujka kada se slavi Dan neovisnosti BiH, prenosi Hina.

Raport.ba