Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Gradonačelnica Karić poručila Mandiću: Dobro je da ste počeli da se interesujete za posao

Dio stare zgrade na Marijin dvoru u centru Sarajeva urušio se danas, na svu sreću nije bilo povrijeđenih, a vijest je objavio na Facebooku načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Zatim je ukazao na niz problema koji se vežu za ovaj dio grada u kojem je cijeli niz urušenih zgrada, ali se ne smije ništa raditi.

“Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna gradska uprava. Takođe, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti”, napisao je Mandić i poručio da “Općina Centar više neće skupljati gelere i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa”.

Odgovorila mu je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, također objavom na Facebooku.

“Poštovani načelniče Srđan Mandić, dobro je da ste počeli da se interesujete za posao. To me istinski raduje. Budući da gradska uprava dvije godine organizuje sastanke, šalje dopise vladi, razgovara sa vlasnicima parcela na području Kvadranta B.

Istina je da je za donošenje ovog regulacionog plana nadležan Grad Sarajevo. Ali da ste radili svoj posao Općina Centar jeste mogla ukloniti ruševne objekte ili iste adekvatno konzervirati da ne budu opasni za ljude. To nema veze sa regulacionim planom, ali nažalost to niste učinili”, kaže Karić.

Ona dalje poručuje Mandiću da ih je “ikada pitao ili želio biti informisan” da bi znao da Gradska uprava ne može nastaviti rad na regulacionim planovima dok Zavod i Skupština ne okončaju procese na kojima rade”.

“Ali kako biste to znali kada Vas nikada nije ovaj proces ni zanimao. Bez obzira što se mnogima žuri da donesu iz vlastitih finansijskih interesa regulacioni plan Kvadranta B, uzimajući u obzir važnost ove lokacije ne želim da silim procedure, i da donosim regulacione planove kako bih pogodovala bilo kome, kao što neki donose regulacione planove samo za jednog privrednika. Vašem upravljanju radovima, najbolje svakodnevno svjedočimo na raskopanom “trgu” ispred Bičakčića, gdje ste svjesno nelegalno započeli radove zbog čega mjesecima imamo ruglo u centru grada.

Nikada niste ni pitali šta se dešava sa ovom lokacijom a kamoli nešto “apelovali”. Čak ni za fasade koje Grad rekonstruiše na području opštine Centar niste uplatili nijednu marku. Populizam ne rješava ovakva pitanja, pridružite se radnim grupama i timu koji je formiran, pozivali smo vas nekoliko puta”, kaže Benjamina Karić.

Raport.ba