Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Gruzijski parlament odustao od zakona o ‘stranim agentima’ koji želi Dodik usvojiti

Gruzijski parlament je u petak odustao od planova za nacrt zakona o ‘stranim agentima’ koji je izazvao veliku unutrašnju političku krizu i zaprijetio da poremeti nastojanja te kavkaske zemlje za bliže veze s Evropom.

Poslanici su u petak u drugom čitanju glasali protiv nacrta zakona nakon što je vladajuća partija Gruzijski san povukla svoju podršku za nacrt zakona o ‘stranim agentima’, navodi se na web stranici gruzijskog parlamenta.

Deseci hiljada Gruzijaca izašli su na ulice glavnog grada Tbilisija tokom tri uzastopne noći protesta protiv te inicijative, navodeći da vlada pokušava zemlju odvesti u sve autoritarnijem pravcu.

Policija je upotrijebila suzavac, šok bombe i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, koji su se okupili ispred parlamenta u Tbilisiju, privela desetke ljudi u tom procesu.

Nacrt zakona bi zahtijeva od nevladinih organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inostranstva da se registruju u ministarstvu pravde te zemlje kao strani agenti.

Protivnici tvrde da to podsjeća na ruski zakon iz 2012. koji je Kremlj uveliko koristio za obračun s civilnim društvom i nezavisnim medijima.

Planovi, koje je potaknula vladajuća partija Gruzijski san, produbili su domaće kritike vlade da je previše bliska Moskvi, i da se protivi gruzijskom javnom mnijenju, koje je žestoko antirusko, prenosi Reuters.

Isti ili sličan zakon prije nekoliko dana najavio je predsjednik RS Milorad Dodik. Ovdje detaljnije.

Raport.ba