Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Hadžiahmetović: Dobili smo spisak skloništa, uskoro kreće kontrola. Najviše pažnje posvetit ćemo atomskim skloništima

Prije samo nekoliko dana Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša je zatražilo od stanara u stambenim zgradama da učine funkcionalnim zajedničke dijelove zgrade, jer upravo ti dijelovi se mogu koristiti kao sklonište.

Enver Hadžiahmetović, resorni ministar je odmah zatražio i reakciju Civilne. Između ostalog, bila je najavljena za ponedjeljakkontrola i nadzor skloništa.

Međutim, kako je za Raport potvrdio i sam ministar do toga jučer nije došlo, ali kazao nam je i zbog čega.

“Od lokalnih zajednica i štabova Civilnih zaštita u Kantonu Sarajevu danas smo dobili o stanju skloništa. Od direktora Civilne zaštite dobio sam jedan tabelarni prikaz gdje su tačno skloništa, koje je uređeno, a koje nije uređeno te šta treba uraditi. Nisi jučer vršili kontrolu jer smo radili pripreme. Međutim, tokom ove sedmice ćemo izvršiti selektivnu kontrolu i da vidimo šta je urađeno”, istaknuo je ministar za naš portal.

Dodao je da bez obzira kakvo je sigurnosno stanje u Sarajevu, obaveza je održavati i čistiti ta skloništa.

“Mi sada imamo samo njihove izvještaje, pravit ćemo sada analizu gdje ćemo mi izvršiti kontrolu, a gdje ćemo uputiti inspekcijske organe. Najveća potreba za kontrolom su pravo ta masovna skloništa, ili kako ih zovu atomska skloništa. Najveća su ulaganja i stanja gdje se objedinjuje više kolektivnih zgrada. Bit će inercija na takva skloništa, dakle skloništa za 500 ljudi. Ne možemo do kraja izlaziti u javnost sa podacima, jer moramo izvršiti detaljnu analizu”, kazao je ministar za Raport.

Dopis Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša

Bitno je napomenuti da upravo većina skloništa u Kantonu Sarajevu su izgrađena prije posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Raport.ba