Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Haram je lagati, a glasilo Islamske zajednice upravo je to uradilo

Govoriti istinu jedan je od osnovnih postulata islama, a da je autor članka na portalu Preporoda poslušao prvu objavljenu zapovijed Allaha dž. š. u kojoj kaže ‘uči, čitaj…’ ne bi se sapleo o podvale režimskih (SDA-ovskih) botova čiji je narativ preuzeo.

Naime, ovaj portal se pokušao baviti Raportom i našom kritikom upućenoj reisu Husein ef. Kavazoviću. Zato ćemo pokušati redom analizirati i raskivati montirane laži i podvale koje dolaze sa ovog uglednog i nama dragog medija.

Već u prvoj rečenici laž.

Kaže se da su nakon što je propala politička akcija ‘napada’ na reisa Kavazovića, ‘palicu usmjerenu na instituciju reisul-uleme preuzeli pojedini mediji’. K’o biva Raport.

Tačno je, ustvari, da je Raport prvi problematizirao ulogu reisa u predizborno vrijeme i to u članku ‘Nepodnošljivo (političko) djelovanje reisa Kavazovića’. Članak je objavljen 10. jula.

Nakon toga smo problematizirali i njegov govor na Karićima, a tek tad su pojedine političke opcije također reagirale.

U nastavku se kaže da Raport pokušava od reisa napraviti ‘političku figuru’ i da mu spočitavamo komentare ‘na pravosudno policijske akcije’.

Preporod nam objašnjava da je reis Kavazović apelirao da se iz pritvora, u koji je došao zbog kriminalne nabavke malina-respiratora, pusti premijer Fadil Novalić (SDA) jer je korona i teško je vrijeme.

To što je branio Osmana Mehmedagića kada je njega uhapsilo, tvrdi se da je reis bio upravu, što je dokazala i smjena u pravosuđu, odnosno smjena Gordane Tadić.

Dakle, ne negira se to da reis komentira pravosudno policijske akcije i navija za određene strukture.

No, brutalna laž tek dolazi na kraju.

Raport navodno brani ‘vlastitu političku opciju’ – kako smo ‘uradili i nakon potpisivanja izjave Islamske zajednice o položaju povratnika u Srebrenici, koju je samo SDP odbio da potpiše’, te dodaju da je ovo što smo sad uradili i previše. Pa i od nas.

No, šta je ustvari istina?

Kada je reis Kavazović pozvao lidere političkih stranaka da potpišu izjavu o Srebrenici, Raport je među prvima izvijestio o tome.

A, da je autor ovog članka, kako rekosmo, samo čitao pronašao bi taj članak na Raportu kao i to da je upravo Raport ekskluzivno objavio sadržaj izjave.

Evo ovdje link, a u nastavku i fotografija naslova:

Članak Raporta o Izjavi vezano za Srebrenicu

U sklopu ovog članka, Raport je kritizirao SDP, odnosno Nermina Nikšića, koji zbog sujete i rivalstva sa Zlatkom Lagumdžijom nije potpisao taj dokument.

Naravno, ovaj dokument potpisale su skoro sve stranke, prva među njima SDA. No, šta je s tim sporazumom? Zašto reis ne uputi otvorenu kritiku političkim glavešinama zbog toga što je sve ostalo mrtvo slovo na papiru?

Šutio je reis na to, kao i na to da je Vlada Kantona Sarajevo (ista ona zbog koje je građane pozvao na neposluh i anarhiju) jedina i prva zakonski regulisala pomoć Srebrenici. Baš onako kako se to predviđa sporazumom, a da za reisa stvar bude gora – zakon je predložio SDP-ov Srbin – Igor Stojanović.

Na kraju možemo reći da Raport i reis, odnosno Islamska zajednica, imaju jednu zajedničku osobinu. Raport je dosljedan u svom stavu, baš kao i ova institucija u podršci SDA-u. Koliko god da nas to koštalo.

Raport.ba