Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

HNP i HDZ 1990 podržali HNS: Učestvovat će u vlasti na svim nivoima

“U ime koalicije HDZ 1990-HNP mogu samo izraziti naše zadovoljstvo konstruktivnim izjavama predsjednika HNS-a gospodina Čovića”, rekao je za HMS Ivan Vukadin, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP).

Bio je to njegov komentar izjave predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića da je “jedina i realna opcija” da se vlast u Herceg-bosanskom kantonu (Kanton 10) formiran koaliranjem tri hrvatske stranke (HNP, HDZ BiH i HDZ 1990).

Podsjećamo, temeljem rezultata oktobarskih Općih izbora, u Skupštini ovog kantona participira čak 10 političkih subjekata ili koalicija.

HNP i HDZ BiH imaju po 5 zastupnika. HDZ 1990 ima 4. SNSD, HNL, SDA i SDP imaju po dva, zastupnika. Po jedno mjesto u Skupštini osvojili su HRS, Srpska sloga i Srpsko jedinstvo .

Vlada HBK bira se dvotrećinskom većinom. To znači da za nju treba glasati 17 od 25 zastupnika.

Vukadin je i predsjednik Vlade HBK. Naglasio je da su “HNP i HDZ 1990 kao koalicija svojim djelovanjem unutar HNS-a pokazali da su spremni sudjelovati u svakom konstruktivnom modelu koji omogućava poštivanje volje birača i rad za dobro hrvatskog naroda te da su poštovali i Deklaracije HNS-a”.

“Upravo zbog toga rado prihvatamo prijedlog gospodina predsjednika HNS-a, U tom kontekstu smo kao koalicija spremni čak i pojačati svehrvatsku suradnju na svim nivoima”, kazao je Vukadin za HMS.

Vukadin podsjeća da je koalicija njegovog HNP-a i Cvitanovićevog HDZ-a 1990 na izborima napravila dobar rezultat.

U Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine participiraju s četiri zastupnika. Imaju i delgata u Domu naroda FBiH, odnosno jednu “ruku” na državnom nivou (Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH).

Raport.ba