Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Hoće li BiH izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj? Oglasilo se bh. ministarstvo pravde

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza ne može donijeti odluku o izručenju nekadašnjeg Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića Hrvatskoj budući je Sud BiH u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost.

Razlog je to što bivši šef nogometnog prvaka Hrvatske, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH, objavili su u utorak iz ministarstva pravde BiH.

Traže izručenje Zdravka Mamića

Sedmičnik Nacional objavio je poveći tekst, najavljen na naslovnici, o tome da hrvatski premijer Andrej Plenković šalje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kako bi s novoimenovanim ministrom pravde Davorom Bunozom (HDZ BiH) dogovorio izručenje bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

Mamić je pravomoćno osuđen na 6,5-godišnju kaznu zatvora za izvlačenje novca iz Dinam. Protiv njega se vodi i drugi sudski postupak, prenosi HRT.

U istom tekstu se navodi kako bi se na taj način umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu. U ovom se klubu trenutno dvije struje bore za prevlast.

Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je također član HDZ-a BiH, i koji se protivio njegovu izručenju.

U objašnjenju ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduvjeti da se Zdravka Mamića izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo izdržavao kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

Bunoza: Neutemeljene tvrdnje

Ministar pravde BiH (Davor Bunoza) ne raspolaže diskrecijskim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ukoliko je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje.

Tri puta odbacili zahtjev

U tom pogledu, navedene tvrdnje o “dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića” pravno se neutemeljene. Samim tim i su netačne, tvrdi se u odgovoru ministarstva.

U tri navrata do sada Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamića.

Izručenje državljana BiH i Hrvatske definirano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovorom o izručenju između BiH i Hrvatske.

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH.

Da bi se državljana koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručilo drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH.

“Ukoliko Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje ministar pravde BiH donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje”, stoji u objašnjenju.

Raport.ba