Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Hoće li Naša stranka sa SNSD-om? Arnaut: U tom slučaju mislim da ne trebamo biti dio državne vlasti

Već danima se špekulira da li će Naša stranka sa SNSD-om učestvovati u državnoj vlasti.

Špekulacije su se pojačale nakon današnjeg potpisivanja sporazuma sa HDZ-om. Sve je izvjesnije da će SNSD biti nezaobilzan partner za formiranje državne vlasti, a stavovi NS-a od ranije su poznati.

Iako nisu htjeli koalirati ni sa HDZ-om, što je posebno naglašavao Damir Arnaut, kada su shvatili da je Čovićeva stranka nezaobilazna – potpisali su sporazum.

Međutim, čini se da postoji sve izvjesnija opcija da NS ne bude dio i državne vlasti.

Nagađanja je pojačao i Arnaut večeras gostujući na TVSA. Novinar ga je pitao hoće li Naša stranka sa SNSD-om?

Na pitanje kakav će stav Naša stranka imati ako opozicija u RS dobije drugog delegata u Domu naroda BiH, Arnaut navodi kako tu ne može ništa reći te da će to biti odluka predsjedništva Naše stranke.

“Moj stav po tom pitanju je jasan. Ja mislim da u tom slučaju ne trebamo biti vlast na državnom nivou. Ali isto tako to ne može uticati na federalnu vlast”, naveo je Arnaut.

“Najbolje bi bilo da se razbije tronožac. SDA je već izbačena. Oni nemaju šansu. HDZ je neminovan, ja sam to rekao prije izbora. Ja sam to znao. Prije sam rekao da ako HDZ biti nezaobilazan da ćemo ići s njima. Ali ne mogu ostati dvije noge tronožca”, naveo je Arnaut.

Ovo je scenario koji bi on volio.

“Najbolje bi bilo da ide Osmorka, HDZ i opozicija iz RS prave vlast. S njima su mi prošli evropski zakoni, smanjenje otpremnina… Sve je to palo u Domu naroda gdje SNSD ima većinu”, naveo je Arnaut.

Raport.ba