Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Hrvatski šef diplomatije o Dodikovom “danu RS-a”: “Nekakva njemu svojstvena zabava”

Odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina odličjem Republike Srpske “nije naišlo na oduševljenje, već na osudu”, rekao je u utorak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i dodao da potez entitetskog predsjednika Milorada Dodika vidi kao politiziranje.

Dodik je u povodu 9. januara, koji u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta, dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama, a prvi na popisu bio je Putin. Dodik je pojasnio  taj potez Putinovim navodnim doprinosima za saradnju ‘dvije države’, kako je okvalificirao Republiku Srpsku (RS) i Rusiju, prenosi Hina.

“Uvijek ističemo kako je Hrvatska na pravoj strani historije i demokratije. Prema tome, to je odgovor”, komentirao je šef hrvatske diplomatije novinarima sporno odlikovanje.

“Taj potez sigurno nije naišao na oduševljenje nego na osudu”, rekao je Grlić Radman, u trenutku kad Putina “osuđuje cijeli demokratski svijet” zbog agresije na Ukrajinu.

Ali ministar smatra da Dodikovi postupci ne ugrožavaju mir i stabilnost ovog prostora.

“Ne znamo zašto to gospodin Dodik radi, on često puta koristi taj rječnik, vokabular – prijeti, ali to nije ugroza miru”, rekao je Grlić Radman, dodavši da EU i NATO imaju instrumente da se odupru bilo kakvoj ugrozi.

Grlić Radman Dodikove postupke opisuje kao politiziranje.

“Zapadni Balkan i zemlje jugoistoka Evrope opredijelile su se za europsku perspektivu”, rekao je, dodajući da je možda to politiziranje “nekakva njemu svojstvena zabava, kako bi se svijet mogao danima baviti onim što je rekao i analizirati njegove riječi”.

Vijest Hrvatski šef diplomatije o Dodikovom “danu RS-a”: “Nekakva njemu svojstvena zabava” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus