Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Husnija Kamberović za Raport: Dejtonska RS ukinula je onu iz 1992. godine. To su dvije različite stvari

U manjem bh. entitetu danas je obilježen 9. januar kao dan RS, uprkos tome što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj datum u dva navrata proglasio neustavnim. Osim niza skandaloznih izjava, na današnji dan učesnici su razvili i zastavu RS dugu 527, a široku 4,6 metara. Predsjednik RS, Milorad Dodik kao i obično ignorisao je istinite historijske činjenice, poput one da je 9. januar upravo doveo do krvavog rata i genocida. U razgovoru za Raport Husnija Kamberović, član Akademije nauka i umjetnosti BiH i historičar govorio je o svim tačnim historijskim činjenicama, ali i koliko je opasno falsificiranje historije.

Ratni zločini

Tog, 9. januara 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala i bila pod kontrolom Slobodana Miloševića. Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.

“Neće ovo biti posljednji put da se naša prošlost falsificira, pogotovo ova najnovija prošlost. Na 9. januar možemo gledati iz različitih perspektive. Iz historijske perspektive ako gledamo, onda bi trebali postaviti pitanje da li je to što je urađeno 9. januara 1992. godine kroz proglašenje Republike srpskog naroda BiH, kako se to tada zvalo, identično sa onim što jeste danas RS kao entitet u sastavu BiH. Moram da kažem da to nisu iste pojave. Tačnije, to su dvije različite stvari. Dejtonska RS, koja danas funkcionira kao dio BiH je faktički ukinula onu RS koja je napravljena 9. januara ‘92. godine. To što je napravljeno tog dana je zamišljeno kao federalna jedinica savezne republike Jugoslavije. Znamo da to nije ono što je danas RS. Današnja RS je utemeljena kroz Dejtonski sporazum”, kazao je profesor Kamberović.

Međutim, kako kaže tačno je da se to desilo 9. januara i to u hotelu Holiday Inn, a ne na Palama.

Nacionalističko ludilo u RS

Historijski kontekst

“Oni su se okupili u tom hotelu i donijeli tu deklaraciju. Međutim, ne znači to da sve što se desi u historiji je precizno i da se treba po svaku cijenu slaviti. I u historiji ima stvari koje su se desile, a da su negativne i da nemaju pozitivne posljedice. Mi znamo kako su prošli svi ti koji su 9. januara proglasila Republiku srpskog naroda. Najveći dio je osuđen za ratne zločine u Hagu. Stoga, mislim da je insistirati na tom kontinuitetu je izvan nekog historijskog konteksta”, istaknuo je.

U razgovoru za naš portal kazao je da građani moraju da znaju da je donošenje deklaracije bio samo jedan od pokušaja da se onemogući izlazak BiH na put neovisnosti.

“To je bio jedan od načina kada su mislili da mogu zaustaviti izlazak BiH iz Jugoslavije. Tačnije, da se onemogući stvaranje nezavisnosti BiH. Potom, treba imati u vidu još jedan mali detalj koji obično zaboravljamo. Dan prije nego što će oni na ovoj skupštini donijeti deklaraciju bio je jedan razgovor kod Franje Tuđmana. I oni su prije nego što su zvanično donijeli dekleraciju, njemu prenijeli tu ideju. To znači da su oni imali neku vrstu koordinacije između tih srpskih i hrvatskih nacionalističkih političkih elita u BiH. Koji su kroz te dogovore imali dalekosežniju podjelu BiH. To je dio jednog procesa podjele BiH između srpskih i hrvatskih nacionalnih elita”, kazao je Kamberović.

Besmislena priča Milorada Dodika

Kada je riječ o današnjem obilježavanju Kamberović smatra da ovo može dovesti do eskalacije te da su izjave Milorada Dodika bile apsurdne.

“Današnje insistiranje da se to snažno i uz masovne militarističke akcije obilježava je samo pokušaj da se izbjegne suočavanje sa prošlošću. Danas je Dodik rekao kako su 9. januara stvorili RS da bude nezavisna država. To je apsolutno netačno. Oni su 9. januara namjeravali kroz tu deklaraciju onemogućiti izlazak BiH iz Jugoslavije”, dodao je.

Besmislene tvrdnje Milorada Dodika

Ono što je posebno pažnju javnosti privuklo je izjava Dodika da je kralj Tvrtko bio Srbin, a ne bosanski kralj.

“To je besmislena priča. Kralj Tvrtko je govorio da kralj Srbljem, Bosne i Hume. To srpstvo i ovo moderno srpstvo su sasvim različite stvari, nemaju ništa zajedničko. On je kralj Srednjovjekovne Bosne. Kralj Tvrtko nije ni Srbin, ni Hrvat ni Bošnjak nego kralj Srednjovjekovne Bosanske države”, istaknuo je.

Jedno je sigurno. Pokušaj osporavanja BiH, na žalost su i danas prisutni. Svakodnevno svjedočimo da su na sceni još uvijek prisutni agresivna retorika i prijetnje.

Husnija Kamberović: Nacionalističko ludilo

“Danas je bilo jasno koliko se promovira nacionalizam, koliko se širi strah i promovira mržnja. Politička elita u današnjoj RS danas je kroz ovakvo obilježavanje pokazala da želi zaoštravanje odnosa u BiH. Zaoštrenim odnosima održavaju te podjele koje postoje u BiH i time degradiraju procese. Stalno se te podjele podstiču, naglašavaju. I onda se kroz te podjele uvijek ostavlja manje prostora za integraciju BiH kao države”, dodao je Husnija Kamberović.

Kamberović smatra da politička elita u RS želi isključivo integraciju sa Srbijom.

“Samo je sada pitanje na koji način se mogu zaustaviti takve ambicije te političke elite. Da li se one mogu zaustaviti na jedan civiliziran način, jer su njihova ponašanja necivilizirana. I pitanje je kako na to reagirati i kako se oni mogu zaustaviti. Očito je da bh. država nema dovoljno snage da se tim separatistima i takvoj mržnji koju Dodik oko sebe širi suprotstavi. Tu je ključna podrška međunarodne zajednice, ali da li je ona spremna pružiti podršku BiH? Poslije onoga što sam danas čuo čisto sumnjam da imaju volje da se ozbiljnije uključe i da zaustave Dodika.

Ne bih rekao da su spremni na to. Bosanskohercegovačka elita mora shvatiti da trebaju tražiti neke druge načine kako se suprotstaviti separatizmu Milorada Dodika. To je vrlo opasno, jer to može eskalirati u svakom trenutku. Zabluda je uvjerenje da će to ostati na današnjem danu. Poruku koje su se čule i delegacije koje su bile ostavile su jasnu sliku. Vidjeli smo jedno nacionalističko ludilo. Svaki nacionalizam je ludilo. Sve ovo može eskalirati u jedan ozbiljan konflikt”, zaključio je Husnija Kamberović za Raport.

Raport.ba