Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Iman Jahić i Faruk Hajdarević ovogodišnji dobitnici stipendije Fondacije “Karim Zaimović”

Fondacija ‘Karim Zaimović’ dodijelila je stipendije za školsku 2022./2023. godinu studentici četvrte godine Muzičke akademije Iman Jahić i studentu četvrte godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Faruku Hajdareviću.

U obrazloženju je naveden njihov uspjeh na studiju i doprinos kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a dobitnici su zahvalni i ponosni te stipendiju vide kao dodatni poticaj njihovom radu.

Prema riječima člana Upravnog odbora Fondacije i direktora Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihada Kreševljakovića, ulaganje u obrazovanje mladih generacija jedan je od najboljih načina za sjećanje na Karima Zaimovića.

Kako je kazao novinarima, dodjela stipendija pokrenuta je 1996. godine, a osim što je kroz taj kontinuitet i na taj način očuvala sjećanje na Karima Zaimovića, ta stipendija govori i o važnosti njega i njegovog djela kao inspiracije ne samo današnjim nego i budućim generacijama.

Pred ljudima koji biraju dobitnike stipendije, svake godine je težak zadatak jer se, kako je kazao, radi o spoju onoga što su njihova akademska dostignuća ali i specifične vrste talenta koji podsjećaju na ono što je bilo najkarakterističnije i za Karima Zaimovića.

Na uručenju stipendija u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine član UO Fondacije Senad Pećanin istaknuo je da je motiv osnivača Fondacije bio na pomalo neobičan način čuvati i njegovati uspomenu na Karima Zaimovića, ali i omogućiti skomnu pomoć mladim, talentiranim i kreativnim ljudima kakav je i on bio.

– Dosadašnji dobitnici stipendije Fondacije, a bilo ih je više od stotinu, ostavili su trajan i dubok pečat u kulturi BiH, regije, Evrope. To nam daje osjećaj zadovoljstva što se i na taj način sjećamo Karima Zaimovića – kazao je.

Sestra Karima Zaimovića i članica UO Fondacije Lajla Zaimović Kurtović najavila je sedmo izdanje knjige ‘Tajna džema od malina’ Karima Zaimovića, dopunjena još jednom pričom koju je porodica našla u njegovim spisima i pripremila za novo izdanje.

Kako je danas istaknuto, knjiga ‘Tajna džema od malina’ zapravo je zapis radio emisija iz perioda opsade koja je živote mnogih stanovnika Sarajeva u tom vremenu činila smislenijim i puno ljepšim bez obzira na tadašnje uvjete.

Karim Zaimović (1971. 1995.) bio je pisac priča i stripova, književni i muzički kritičar, novinar i istaknuta ličnost sarajevske kulturne scene, posebno tokom opsade (1992-1995). Njegov mladi život tragično je okončan 13. augusta 1995. godine, uslijed ranjavanja.

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine pohranjena je, među velikanima bh. književnosti, i zbirka posvećena Karimu Zaimoviću.

Vijest Iman Jahić i Faruk Hajdarević ovogodišnji dobitnici stipendije Fondacije “Karim Zaimović” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus