Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Inicijativa građana Ko će više ‘uraditidobra’ želi vratiti stari sjaj Gradu na Neretvi

Inicijativa građana “Ko će više uraditidobra” u suradnji s Gradom Mostarom organizira veliku proljetnu sadnju cvijeća, voća i ukrasnih sadnica u Mostaru kako bi vratila nekadašnji sjaj tom gradu i ukrasila njegove ulice, kvartove i dvorišta.

Načelnica Odjela za gospodarstvo Grada Mostara Amira Trbonja zahvalila se na konferenciji za novinare, upriličenoj tim povodom, predstavnicima osnovnih i srednjih škola, fakultetima, te vjerskim zajednicama koje će saditi u svojim dvorištima cvijeće i sadnice voćaka te gradonačelniku koji je, kako kaže, dao zeleno svjetlo za ovu hvale vrijednu akciju.

Grad Mostar i nadležne službe planiraju za spomenutu akciju donirati više od 200 sadnica.

– Riječ je o stotinjak sadnica maslina, po pedesetak sadnica trešanja i šipaka, tridesetak palmi te oleandara i dekorativnih grmova ali i drugog ukrasnog cvijeća i voća – kazao je viši stručni savjetnik za javne površine u mostarskoj Gradskoj upravi Bojan Spasojević.

Po njegovim riječima, prethodno će biti odabrane lokacije na mostarskim ulicama, kvartovima/dvorištima i obrazovnim institucijama (osnovnim i srednjim školama te fakultetima), a planirani datum akcije je 31. ožujka, i to pod motom “Ko će više?#posaditisadnicavoća”.

Da bi sadnice lijepo izgledale, u planu je istoga dana, u suradnji s komunalnim poduzećima očistiti dvorišta zgrada, škola, kvartova i drugih javnih površina.

– Ovim putem pozivamo sve gospodarstvenike, institucije, vladin i nevladin sektor za podršku našoj inicijativi. Za uspješnu realizaciju akcije potrebna su nam sredstva za kupnju sadnica, prehrane za biljke i druge opreme, te osvježenje za školarce i druge volontere za vrijeme sadnje. Naš cilj je da prikupimo i posadimo preko 500 sadnica i vratimo gradu stari sjaj kakav je nekad imao – rekao je Mostarac Adi Đukić, koji je svojim Facebook postom i pokrenuo ovu akciju.

Svi koji žele sudjelovati u akciji mogu se javiti do 20. ožujka na email kocevise@gmail.com s prijedlozima i lokacijama za sadnju cvijeća i sadnica voća kako bi zajedno sa stručnim službama Grada i arhitektima, koji su dio akcije, isplanirali akciju sadnje.

– Građani mogu navesti koje sadnice bi željeli posaditi u svoja dvorišta ili prikladan prostor oko svoje ulice, a moći će ih preuzeti dan prije sadnje – objasnio je Đukić.

Po njegovim riječima, jedini uvjet je da građani preuzmu odgovornost za održavanje sadnica koje posade, kako bi akcija bila dugoročno održiva.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1628534950941-0’); });

Vijest Inicijativa građana Ko će više ‘uraditidobra’ želi vratiti stari sjaj Gradu na Neretvi se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus