Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Institut za istraživanje genocida i BANA uputili protestno pismo rukovodstvu Albanije zbog neusvajanja Rezolocije o Srebrenici

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) i Institut za istraživanje genocida – Kanada (IGK), uputili su protestno pismo rukovodstvu Republike Albanijepovodom odbacivanja rezolucije o “Priznanju genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina” od strane većine zastupnika albanskog parlamenta.

U saopćenju se navodi da su članovi BANA i IGK, porijeklom iz BiH, Kosova, Sandžaka, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, duboko povrijeđeni postupkom glasanja u najvišem državnom organu – Skupštini Albanije.

Ističu da se cijeli demokratski svijet zgražava nad počinjenom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1995., u “Zaštićenoj zoni UN-a”. U protestnom pismu podsjećaju da su Ujedinjene nacije priznale da je genocid u Srebrenici njihova najveća greška od osnivanja, a da su Kongres Sjedinjenih Američkih Država i Parlament Kanade te Europski parlament usvojili rezolucije o Srebrenici kojom osuđuju genocid nad Bošnjacima, a da su nakon toga slične rezolucije usvojile mnoge evropske države.

Nažalost, parlamentarci Albanije koje predvodi premijer Edi Rama, tj. parlamentarna većina, odnosno poslanici Socijalističke partije Albanije, glasali su protiv rezolucije o “Priznanju genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina”, navodi se u protestnom pismu BANA i IGK.

U saopćenju se također navodi da je bošnjačko i albansko prijateljstvo toliko jako da ga ovakvi nezreli i nedemokratski postupcu poslanika samo mogu ojačati.

Raport.ba