Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Institut za proučavanje rata: Ukrajinci pripremaju nešto veliko za zimu, ovo je ključni dio plana

Institut za proučavanje rata objavio je najnoviju analizu o situaciji u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove.

Ukrajinske snage planiraju nastaviti ofanzivne operacije tokom nadolazeće zime kako bi iskoristile nedavne uspjehe na bojnom polju. Te spriječile ruske snage da ponovno preuzmu inicijativu na bojnom polju. Glasnogovornik Istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga Serhij Čerevatij izjavio je 4. decembra da smrznuto tlo omogućuje napredovanje teških vozila s kotačima i gusjenicama te da ukrajinske snage pripremaju takva vozila za zimske operacije.

Visoki dužnosnici američke vlade pogrešno identificiraju optimalnu priliku za Ukrajinu da provede više protuofanziva kao proljeće, a ne zimu.

Direktor američke Nacionalne obavještajne službe (DNI) Avril Haines procijenio je 3. decembra da će se tempo rata u Ukrajini usporiti tokom zime. Kako bi se obje strane mogle opremiti, dopuniti i obnoviti, unatoč dokazima da uvjeti na terenu pogoduju obnovi ofanzive.

#Ukrainian officials have indicated that Ukrainian forces plan to continue offensive operations over the coming winter to capitalize on recent battlefield successes and prevent #Russian forces from regaining the battlefield initiative.https://t.co/ZdXFTvHEub pic.twitter.com/CuWps7DU0t— ISW (@TheStudyofWar) December 5, 2022

Institut za proučavanje rata: Ukrajina je u naletu

Sposobnost Ukrajine da održi vojnu inicijativu i nastavi zamah svojih trenutačnih operativnih uspjeha ovisi o nastavku provođenja uzastopnih operacija ukrajinskih snaga tokom zime 2022.-2023. Rusija je izgubila inicijativu u ljeto 2022. nakon što je njena ofanziva u Donbasu kulminirala.

Ukrajinske snage stekle su i zadržale inicijativu od augusta 2022. i od tada provode niz uspješnih uzastopnih operacija. Ukrajina je oslobodila veći dio Harkovske oblasti u septembru. Grad Herson u novembru, a trenutno postavlja uvjete za nove ukrajinske napade drugdje ove zime.

Sukcesivne operacije ključni su dio dizajna ukrajinske kampanje. Niz uzastopnih ukrajinskih protuofanzivnih operacija u Harkovskoj i Hersonskoj oblasti pokazuje izvanrednu vještinu operativnog planiranja ukrajinske vojske i poznavanje prednosti sovjetskog operativnog umijeća. 

Sovjetsko operativno umijeće naglašava da vojske mogu postići svoje strateške ciljeve samo kumulativnim operativnim uspjehom uzastopnih operacija koje se idealno provode bez operativnih pauza između njih.

Nedavne službene ukrajinske izjave jasno pokazuju da je dizajn ukrajinske kampanje osmišljen kako bi se omogućio niz uzastopnih operacija. Na taj način bi se Rusiji oduzela inicijativa, porazila ruska vojska i oslobodilo više ukrajinskog teritorija.

Zima će diktirati uvjete

Vremenski uvjeti zimi 2023. vjerovatno će diktirati vremenski okvir u kojem Ukrajina može voditi manevarski rat i nastaviti svoj niz operativnih uspjeha uz minimalne stanke.

Jesenska sezona blata u novembru otežavala je manevarsko ratovanje. I Rusija i Ukrajina su unatoč tome nastavile s agresivnim ofanzivnim i protuofanzivnim operacijama tokom ovog razdoblja. Unatoč nekim zapadnim predviđanjima da će blato obustaviti operacije. 

Kako se približava jak mraz krajem decembra, ukrajinske će snage ponovo moći iskoristiti vremenske uvjete. 

Zima je obično najbolja sezona za mehanizirano ratovanje u Ukrajini. Dok je proljeće sezona noćna mora za borbe u Ukrajini. Otapanje nabuja rijeke i potoke i pretvara polja u mora blata. Ukrajinske snage vjerovatno se spremaju iskoristiti smrznuti teren kako bi se lakše kretale.


Raport.ba