Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ivana Marić: Nikšić, Konaković i Forto neka pregovore prepuste ovim ‘principijelnim’. Da vidimo šta će oni dogovoriti

Posljednje istupe (bivših) članova Osmorke komentirala je analitičarka Ivana Marić.

Naime, predsjednici NES-a i SBiH-a – Nermin Ogrešević i Semir Efendić – kritizirali su šefove Trojke, a isto je sinoć uradio Zlatko Miletić.

Sva trojica su zamjerali to što Konaković, Nikšić i Forto, žure u vlast i da su pogriješili u pregovorima.

“Što ne mogu na rende kora i odjednom poštenih, moralnih i principijelnih političara. Svi oni su već dugo u politici i nisam ih čula da su se prethodnih osam godina bunili protiv crnolistaša ili drugih kadrovskih rješenja? Da li su pokretali inicijative za smjene takvih kadrova? Da li su pozivali narod da se riješimo takvih političara? I zašto nisu? Gdje ste do sada bili da morališete i ucjenjujete SDfA, HDZ i SNSD”, pita Ivana Marić.

Ona ističe da se BiH nije pomakla osam godina s mjesta. I to zbog politika Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića.

“O tome koliko su nas opljačkali da i ne govorimo. Sad smo dobili priliku da se pomaknemo bar za centimetar, a moguće i znatno više. Ali odjednom se odnekud stvoriše političari sa zahtjevima kao da smo Švicarska, a ne BiH poharana korupcijom i kriminalom, sa urušenom ekonomijom i vrlo upitnom pravnom državom.

Imaju zahtjeve kao da smo Švicarska

Bilo bi divno da je BiH uređena država razvijene ekonomije, sa neovisnim pravosuđem, bez korupcije i kriminala. Ali nije i neće još zadugo postati. Da li je dobro postavljati idealističke zahtjeve u situaciji u kojoj se odlučuje da li ćemo vlast vratiti u ruke Dodika, Čovića, Izetbegovića i Komšića, koji su nas držali taocima sve ove godine ili ćemo probati bar nešto promijeniti?”, pita ona.

Dalje navodi kako je Trojka u KS pokazala da može drugačije da se vlada.

“Trojka je u Kantonu Sarajevo već pokazala da je mnogo bolja od SDfA. Tu su radili dosta toga za građane, gdje su uspostavili Agenciju za borbu protiv korupcije koja zaista radi svoj posao i gdje su radili kolik otoliko transparentno. Daleko je to od savršenog, ali mi sada biramo između dokazano loših, koji ništa ne rade, koji nas bezočno pljačkaju i šire strah i nacionalnu mržnju i onih koji bar nešto rade, koji su spremni na razgovor i rad i koji će uspoistaviti agencije koje će i njima samima otežavati kriminal i korupciju.

Možda ne bi bilo loše da se neki od ovih moralnih političara prisjete ko su im mentori i kakva je njihova veza sa kriminalom i korupcijom. Možda bi se neki od njih mogli sjetiti i šta su oni sami uradili ali su se uspjeli izvući nekažnjeno. Pa nam sad morališu drugima koji se nisu uspjeli izvući. Možda bi neki od njih zažmirili na predložena kadrovska rješenja da su oni dobili pozicije koje su davno zapikali”, navodi Marić.

Žele pojačati svoje pozicije?

Ona se pita da li to rade jer im je stalo do građana ili zbog toga što žele pojačati svoje pozicije.

“Ili time žele poboljšati svoje pregovaračke pozicije za dobijanje resora koje žele i imenovanje njih ili njihovih kadrova za ministre i direktore? Ili misle da je dobro da se u vlast vrate SDfA jer je to jedina alternativa. Da ih podsjetimo da je za vrijeme njihove koalicije sa Dodikom i Čovićem bilo mnogo više kadrova sa kriminalnom prošlošću i sadašnjošću, da je Dodik usvajao zakon o državnoj imovini, da je Dodik svake godine slavio 9. januar i da je Čović godinama blokirao sve procese. Da podsjetimo da ta koalicija za 4 godine nije usvojila nijedan od 14 uvjeta za članstvo u EU.

I sada treba da se vratimo na to jer pojedinci nisu dobili ono što su željeli. Ljudski je da oni ucjenjuju i uvjetuju postavljanjem svojih kadrova. Ali nam nemojte to prodavati pod principijelnost kad svi dobro znamo u kakvom blatu smo zaglavljeni i da alternative realno i nemamo”, zaključuje Marić.

A ko bi to trebao biti ministar?

Komentirala je i prigovore što su Konaković, Forto i Zukan kandidati za državne ministre.

“A ko bi to trebao biti ministar ako ne predsjednici i potpredsjednici stranaka koje su dobile najviše glasova? Građani su tim strankama dali svoje povjerenje da ih zastupaju naredne četiri godine i u razvijenim demokratijama je uobičajeno da to budu predsjednici i ljudi iz vrha stranke.

Da sam na mjestu Nikšića, Konakovića i Forte ja bih se povukla i prepustila pregovore ovim principijelnim političarima. Da vidimo koga bi to oni imenovali i da li bi uopće išta uspjeli dogovoriti sa Dodikom i Čovićem. Izetbegović i Komšić bi se jako obradovali tome jer znaju da bi kol’ko sutra obnovili koaliciju sa Dodikom i Čovićem. Onda im više ne bi smetao ni 9. januar, ni imovina, ni crnolistaši koje sve te stranke imaju. A za proslavu bi ovaj put oni doveli harmonikaša u Predsjedništvo BiH da odobrovolje Dodika”, istakla je Ivana Marić.

Raport.ba