Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Iz Elektroprivrede odgovorili Nikšiću i Lakiću: Ako tražite da djelujemo nezakonito, smjenite nas

JP Elektroprivreda BiH u odgovorima federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, na njihova traženja hitnog poduzimanja aktivnosti na isplati plaća uposlenicima RMU „Zenica“ za maj i juni 2023.godine, a u skladu sa Sporazumom o načinu isplate primanja za period trajanja „radničkog neposluha“, ukazuje da ukoliko premijer i ministar traže da isplatu plaća umjesto poslodavca – RMU „Zenica“ izvrši JP Elektroprivreda BiH, to predstavlja direktno traženje da se nezakonito djeluje.

Time se, kako dodaju, traži da se krši prije svega Zakon o privrednim društvima, Zakon o javnim preduzećima u FBiH, nepravilno postupi s odredbama važećih zakona o dodjeli sredstava ili donacija i takve isplate dovedu u koliziju s Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH.

U odgovorima premijeru Nikšiću i ministru Lakiću se naglašava da, ukoliko insistiranje na nezakonitoj isplati sredstava sa računa JP Elektroprivreda BiH bude nastavljeno, aktuelni saziv Uprave nije spreman na takvo nezakonito postupanje i upućuje poziv za pokretanje procedure njenog razrješenja.

JP Elektroprivreda BiH napominje da je Sporazum potpisan između RMU „Zenica“ i Sindikata radnika RMU „Zenica“, da sa sadržajem dokumenta nije bila upoznata, na ishod istog nije mogla utjecati na zakonit način, nije dala saglasnost, nije njegov potpisnik i ne može biti odgovorna za nepravilnosti koje bi nastale neispunjavanjem obaveza.

Napominjući da Sporazum ne sadrži obaveze JP Elektroprivreda BiH po bilo kojem pravnom osnovu, premijer i ministar su zamoljeni za dodatno pojašnjenje zahtjeva upućenog JP Elektroprivreda BiH za poduzimanje aktivnosti na ispati plaća uposlenicima Rudnika.

JP Elektroprivreda BiH izražava žaljenje zbog činjenice da na sastanak održan u Vladi FBiH s predstavnicima Sindikata 27. jula ove godine, nakon kojeg je i upućen urgentan zahtjev JP Elektroprivreda BiH na postupanje u skladu sa Sporazumom, nisu pozvani predstavnici Javnog preduzeća-Vladajućeg društva Koncerna EPBiH, zbog čega je i izostalo objektivno informisanje o stanju u rudnicima, posebno RMU „Zenica“, odgovornosti za situaciju u kojoj se rudnici trenutno nalaze i ulozi Sindikata koji je generator problema.

Uprkos činjenici da je u RMU „Zenica“ JP Elektroprivreda BiH uložila više od 60 miliona KM i dodatnih više od 90 miliona KM, Rudnik već duže vrijeme ne ispunjava planove proizvodnje, ne ostvaruje prihode, radna disciplina i produktivnost su na niskom nivou. Uzrok ovakvog stanja u RMU „Zenica“ i loše situacije u drugim rudnicima Koncerna EPBiH je potpuna okupacija rudnika od strane Sindikata i njihovih aktuelnih čelnika koji potiču nerad, samovolju, organizovanje nezakonitih štrajkova, opstrukciju procesa restrukturiranja i neispunjavanja preuzetih obaveza.

U odgovorima dostavljenim u Vladu FBiH, JP Elektroprivreda BiH ukazuje da je jedan od načina za obezbjeđenje novca za isplatu plata u RMU „Zenica“ podizanjem komercijalnih kredita apsolutno neizvodiv jer, niti jedna banka nije spremna na aranžmane sa zeničkim Rudnikom. Drugi način jeste povećanje proizvodnje i prihoda u julu. Međutim, za to treba zatražiti saglasnost Sindikata koji je suštinski vlasnik i upravitelj Rudnikom „Zenica“.

Niti u jednom od navedenih načina JP Elektroprivreda BiH nema ulogu, stoji u odgovorima upućenim premijeru Nikšiću i ministru Lakiću.

“JP Elektroprivreda BiH informisana je od strane rukovodstva Sindikata da će nastaviti sa svojim nezakonitim aktivnostima organizovanjem protesta pred zgradom JP Elektroprivreda BiH u utorak, 1.augusta ove godine. JP Elektroprivreda BiH još jednom podsjeća da ova kompanija nije adresa za proteste jer je sve svoje obaveze prema rudnicima ispoštovala. Prava adresa za masovna okupljanja uposlenih u rudnicima su proizvodni pogoni rudnika i istinski trud na spašavanju tih privrednih društava jer, rad i ispunjavanje planova nema alternativu”, ističu iz Elektroprivrede BiH u saopćenju.

Ukoliko predstavnici Sindikata budu i dalje insitirali na protestima zakazanim za utorak, 1.augusta, JP Elektroprivreda BiH ih poziva da se ustručavaju od bilo kakvih nasilnih i nezakonitih aktivnosti jer će biti poduzete sve zakonom predviđene radnje, a rukovodstvo Sindikata biti odgovorno za posljedice, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Raport.ba