Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Iz SDA poručuju da “Trojka” ne treba zbog vlasti i fotelja prodati interese države

Članovi trojke pokušavaju neistinama opravdati namjeru da HDZ-u isporuče sudiju Ustavnog suda BiH, ističe zamjenik šefa Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Adnan Efendić.

Kako navodi u izjavi za javnost, tvrdnje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da su se posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH „razotkrile manipulacije“ onih koji su kritikovali namjeru njegove stranke da HDZ-u isporuči sudiju Ustavnog suda BiH samo potvrđuju da SDP i njihovi partneri ne odustaju od te opasne namjere i da su spremni lagati građanima kako bi to opravdali.

-Upravo činjenica da je posljednja odluka donesena isključivo zahvaljujući mogućnosti da se glas aktuelne predsjednice Ustavnog suda Valerije Galić računa dvostruko pokazuje koliko je važno za sve buduće odluke da se upražnjena pozicija ne isporuči HDZ-u izborom njihovog nekadašnjeg kandidata i dugogodišnjeg sekretara bez dana iskustva u pravosuđu.

Upravo bi glas HDZ-ovog kandidata Marina Vukoje u naredne dvije decenije mogao biti presudan pri donošenju svih odluka u Ustavnom sudu, poput odluka koje se odnose na zaštitu ustavnopravnog poretka BiH, njenog teritorijalnog integriteta ili imovine. Pri glasanju za Dodikov Zakon o prebivalištu u SDP-u „nisu razmišljali da bi to neko mogao zloupotrijebiti“. Nadam se da će ovaj put više i bolje razmišljati o mogućim pogubnim posljedicama.

Pravdanje namjere da se izglasa HDZ-ov kandidat tezom da je on osvojio najviše bodova u intervjuima obesmišljava činjenica da mu najveći broj bodova nije dodijelila struka već članovi Radne grupe za izbor sudije Ustavnog suda iz HDZ-a, ali i zastupnik Naroda i pravde Rasim Smajlović, navodi Efendić.

Lideri trojke se, kaže on, za ostanak u vlasti mogu nastaviti „ponižavati stalnim odlascima na noge Draganu Čoviću, poput ovog današnjeg, ali ne smiju zarad četiri godine vlasti i nekoliko fotelja rasprodati sve državne interese“.

-Želim da vjerujem da će među zastupnicima SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke na kraju ipak biti dovoljno razuma da ne pristanu na isporučivanje Ustavnog suda HDZ-u, poručio je Efendić.

Vijest Iz SDA poručuju da “Trojka” ne treba zbog vlasti i fotelja prodati interese države se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus