Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine HNK

Prva konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona završena je u četvrtak izborom delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, iz reda hrvatskoga naroda predloženo je osam kandidacijskih lista, iz reda bošnjačkoga naroda dvije, iz reda srpskoga naroda tri liste i jedna lista iz ostalih.

Nakon završenog postupka tajnog glasovanja, Povjerenstvo za izbor i imenovanje Skupštine HNK pristupilo je otvaranju glasačke kutije čime je konstatirano da su tri kandidacijske liste iz reda hrvatskoga naroda, predlagatelja, odnosno zastupnika iz reda Koalicije HDZ BiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića dobile po tri glasa, te da idu direktno u Dom naroda parlamenta FBiH.

Lista predložena iz reda HDZ-a 1990 također je dobila tri glasa te i njihov predloženi kandidat ide u Dom naroda Parlamenta FBiH ispred reda hrvatskoga naroda.

Dvije kandidacijske liste iz reda hrvatskoga naroda; Ive Raguž (HDZ BiH) i Vesne Šunjić (HRS) su dobile po dva glasa i slijedi im baraž, izvlačenje koje će obaviti Središnje izborno povjerenstvo budući da ova županija ima pravo na pet izaslanika iz reda hrvatskoga naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Kad su u pitanju izaslanici bošnjačkoga naroda, kandidacijska lista zastupnika Džafera Alića dobila je šest glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Što se tiče izaslanika srpskoga naroda, u Dom naroda Parlamenta FBiH se biraju dva, a biraju se s tri kandidacijske liste predlagateljica: Dragice Suša, Zore Dujmović i Vesne Saradžić. Sve tri liste dobile su po jedan glas te idu na izvlačenje u baraž Središnjeg izbornoga povjerenstva.

Iz kandidacijske liste ostalih, predlagatelj je bio Arman Zalihić, te je s jednim kandidatom i jednim glasom on izabran u Dom naroda parlamenta FBiH.

– Ostaje na Središnjem izbornom povjerenstvu da glasačke listiće i sam tijek glasovanja provjere tijekom 24 sata, a ono će nakon toga izvršiti službenu verifikaciju izabranih izaslanika, odnosno izvršiti izvlačenje u baražu izaslanika koji nisu dobili dovoljan broj glasova – rekao je nakon sjednice zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović.

Podsjetimo, u prvom djelu prve konstituirajuće sjednice Skupštine HNK verificirani su mandati izabranih zastupnika i konstituirani klubovi.

Skupština HNK je donijela Odluku o potvrđivanju izbora za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine HNK, Tomislav Martinović ispred Kluba zastupnika Hrvata, a ispred Kluba zastupnika Bošnjaka je Džafer Alić. Klub zastupnika Srba nije predložio kandidata te ostaje Odluka o izboru predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Vijest Izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine HNK se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus