Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Izetbegović objašnjavao priču o reviziji presude: Konaković je pogriješio, poslao mi je poruku

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u emisiji TV Hayata govorio je o trenutnoj situaciji u našoj zemlji.

Na samom početku osvrnuo se na predstojeće izbore u oktobru 2022. godine, te je kazao kako nakon oktobra slijedi rasterećenje situacije.

“Krize u svakoj porodici su takve da se ishode na taj način da se neke stvari razriješe i uspostve novi odnosi. Dodik neće uspjeti, Čović griješi što mu se pridružuje, shvatit će da to ne ide, da gube narod, da su dobili od odgovor i od nas i od međunarodne zajednice. Onda će početi spuštati loptu. Ne vjerujem da će Bevanda predložiti budžet. Tu se ide do kraja, te stvari će uraditi visoki predstavnik. Njegova obaveza je praćenje implementacije Daytonskog sporazuma”, istaknuo je Izetbegović.

Potom se osvrnuo na blokadu institucija koje najavljuje Dragn Čović, lider HDZ. Smatra da to Čoviću ne treba te da se ne bi trebao ne bi trebao pridružiti Dodiku u ostvarivanju nekih ratnih ciljeva.

Dodao je kako Hrvati dobro žive sa Bošnjacima, imaju stotine direktorskih i ministarskih pozicija, žive jako dobro.

“Mislim da taj narod nije spreman krenuti na tako nešto. 60 posto Hrvata živi izmješano sa Bošnjacima, mislim da od takvih ideja treba što prije odustati. Čovićeva ambicija je da HNS koji dobije šest puta manje glasova nego probosanske stranke ima pravo dobiti trećinu svega, da stranke koje imaju pet ruku od 42 imaju pravo na trostruko više na nivou države i Federacije. Imaju pravo šttiti vitalni nacionalni interes Hrvata, ali nemaju pravo druge ugrožavati. U ovom trenutku u Parlamentu probosanske stranke imaju 58 posto, ali smo zbijeni u 33 posto s tim politikama. Čović želi to da zadrži”, kazao je Izetbegović.

U toku razgovora komentarisao i lidera Naroda i pravde, Elmedina Dinu Konakovića. Kazao je kako Konaković ima sumnjivu diplomu DIF-a.

” Ovo je revizija koja pripada agentu i timu, a Bošnjački član redsjedništva ih je samo pomagao. Kazati da taj tim nije bio upravu je prepotentno i neistinito. Reviziju pokreće ovlašteni agnet, tačnije ekspertni tim koji je on formirao. Ekspertni tim je smatrao da ne treba imati novog agenta, nisu se obazirali na stavove koji su dolaziili od Registrara suda. Oni su rekli da se na to ne treba obazirati, rekli su da moramo doći do sudija. Smatrao sam da trebamo na svaki način doći do te tačke. Ja bih izdao narod da sam se povukao. Mogao sam izaći na sjednicu Predsjeništva, Čović i Ivanić glasaju protiv, nemamo agenta, slegnem ramenima i izvinem se. Upustio sam se u krizu da se zamjeram međunarodnoj zajednici koja to nije željela”, kazao je on.

Između ostalog, dodao je kako kako nam je uveden embargo 1992. godine na oružje.

“Tako su nam uveli embargo na istinu. Nisu htjeli da se bave tenzijama na Balkanu. Kada je bila prva tužba protiv tadašnje Jugoslavije, izredalo se desetine ambasdora u stanu mog oca tražeći od njega da se na to ne ide, jer će to napraviti problem sa Srbijom. Išlo se na tužbu i ishod je bio dobar. Išao sam iz sve snage, rizikovao sam, pokupio sam političke batine od onih koji su čekali da se to tako završi i nečasno je optuživati me da sam bio za to da ne bude revizija”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je govorio o poruci koju mu je u ljutnji poslao Konaković.

“Kada je napravio grešku Dino Konakovića stavši na pregovorim na stranu HDZ-a kada je riječ o Domu naroda i imao jednu tešku reakciju javnosti. On je u ljutnji meni poslao poruku da ću vidjeti kako će biti kada oni pokrenu nanovo reviziju. Dakle, to je stvar koju planiraju odavno. Sada će oni pokušati da nađu sredstva da izlobiraju ovu gospođu Tromp, koju su upravo promovisali i da dođu do sredstva iz budžeta. Stvar je jednostavna. Oni su puno obećali, stvari ne idu dobro Trojki. Sada je potrebno spin prebaciti na SDA, na mene”, kazao je Izetbegović.

Raport.ba