Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Je li nas snijeg ponovo iznenadio? Veliki problemi za vozače, ali i pješake: Radnici KJKP Rad su na terenu. Neće otići dok sve ne bude očišćeno

Obilne snježne padavine koje su tokom jučerašnjeg dana dovele do formiranja snježnog pokrivača u Sarajevu, ostavile su za sobom probleme, kako za vozače, tako i za pješake.

Politički poeni

KO SDA Sarajevo je odmah i ovaj trenutak iskoristio kako bi skupljao političke poene. Odmah su se oglasili saopćenjem kako je ovo najgori momenat, kao da su zaboravili da proteklih 20 godina tokom kojih su oni vladali situacija je bila dosta dramatičnija. No, činjenica je da i sada smo dozvolili da nas “snijeg iznenadi”.

Dok su glavne saobraćajnice u Sarajevu uglavnom prohodne, većina trotoara i prijelaza za pješake do jutros nije bilo očišćeno što usporava i otežava kretanje. Odmah smo pozvali i ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića na Raport.

Kako nam je kazao 44 vozila su na terenu i tokom dana bi sve ulice trebale biti prohodne.

Problemi za pješake i vozače

“Ovo je jedna nepogoda, tokom dana je napadalo 20 centimetara snijega. Mogu da kažem da imamo 44 vozila koja se koriste. Na terenu su radnici i neće zasigurno otići dok se sve ne očisti i dok građani ne budu zadovoljni. Naravno da može bolje. Međutim, budimo iskreni ovo nije nastalo jučer ili danas. Ovo je proces u kojem KJKP “Rad” tako funkcioniše 25 godina”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je kako preuzima dio svoje odgovornosti, ali da se ne može govoriti o apsolutnoj krivici jednog pojedinca.

“Neke stvari se preuveličavaju i politiziraju. Naravno, ovo sve može puno bolje. “Rad” će završiti svoj posao. Moramo se prisjetiti i ko je popunjavao ta preduzeća kadrovima. Ko je osiromašio ta preduzeća sa transportnim sredstva pa ih ima znatno manje. Zbog čega su rukovodne strukture takve kakve jesu. Nije ovo proces koji se dešava u jednoj godini nastao, nego u posljednjih 20 godina. Ovo je samo naslijeđe onog šta se dešavalo u proteklih 20 godina. Molim građane da ne nasjedaju na spinove”, zaključio je Hadžiahmetović za Raport.

90 radnika na ručnom čišćenju

Pozvali smo i Mirzu Ramića, glasnogovornika KJKP “Rad”, međutim trenutno nije odgovarao na naše pozive. Iz ove firme oglasili su se jutros na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Izvijestili su da su u toku noću sva vozila bila na terenu uz angažiranje 90 radnika na ručnom čišćenju.

Iz BIHAMK-a su jutros obavijestili građane da na sarajevskim ulicama nema zastoja ili obustave saobraćaja zbog snijega, izuzev na onim dionicama gdje su u toku radovi. To su ulica Hendekuša (obustava od sedam do 18 sati), a zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Bistrik, Smaila Šikala, Safeta Zajke, Kranjčevićeva, Izeta Čomora, Butmirska cesta, Plavi put, Ilirska ulica, Panjina Kula, Crni Vrh i Ramiza Salčina. Također, vremenska prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da se padavine nastavlju i tokom narednih dana.

Raport.ba