Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Jednomjesečni pritvor Mustafi Vrapcu

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje u predmetu Mustafa Vrabac, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH od 11.1.2023. za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Vrapcu (nakon ročišta), kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH te mu je određen pritvor.

Po tom rješenju pritvor može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana lišenja slobode osumnjičenog, odnosno od 9.1.2023. do 9.2.2023. ili do nove odluke Suda i to zbog postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH.

Osumnjičenom je pritvor određen zbog sumnje da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Nakon što je utvrdio postojanje osnovane sumnje, kao općeg razloga za pritvor, Sud je ispitao osnovanost prijedloga Tužilaštva BiH u pogledu postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog u članu 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH, te je u cijelosti našao osnovanim prijedlog Tužilaštva BiH i u konačnici osumnjičenom Mustafi Vrapcu odredio pritvor radi postojanja posebnog pritvorskog razloga propisanog članom 132. stav 1. tačka b) ZKPBiH, odnosno radi postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili eventualne saučesnike odnosno da bi mogao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za taj krivični postupak – navode iz Suda BiH.  

Žalba protiv tog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje.

Raport.ba