Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kada će biti izabran predsjednik FBiH? Stojanović, Bradara i Lendo pozvani na sastanak

Rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PD PFBiH) pozvalo je kandidate za predsjednika/potpredsjednike FBiH na sastanak u petak, 24. februara, kako bi se dogovorili o izboru novog predsjedništva ovog bh. entiteta.

Predsjedavajuća PD PFBiH Mirjana Marinković-Lepić je navela da će sastanak biti održan u 11.00 časova.

“Na ovaj korak smo se odlučili s obzirom na to da imamo i političku i društvenu odgovornost, kao rukovodstvo Predstavničkog doma da damo svoj doprinos i tako uradimo sve što je u našoj moći da procedure budu do kraja ispoštovane. S obzirom da ovaj postupak nije do kraja regulisan u smislu detalja, kako će se to uraditi”, navela je Marinković-Lepić.

Dodala je da će, na osnovu rezultata sastanka, vidjeti šta dalje kada je u pitanju zakazivanje sjednice PD PFBiH, prenosi BHRT.

Potpredsjedavajuća PD PFBiH Edina Gabela je navela da su od samog početka inicirali sastanak sa Centralnom izbornom komisijom (CIK), kako ne bi prekršili nijedan korak u proceduri.

“Uvijek smo radili u dogovoru u skladu s Ustavom i zakonima. Nakon dopisa od Bradare i Stojanovića, inicirali smo sastanak rukovodstva Doma, na kojem smo ustanovili da nema dogovora. Nema potpisa tri ravnopravna člana, izabrana u Predstavničkom domu. Dobili su našu podršku i nadamo se da će odgovorno postupiti i odazvati se sastanku u petak”, istakla je Gabela.

Podsjetimo, kandidati za predsjednika/potpredsjednike Federacije BiH Lidija Bradara i Igor Stojanović juče su na sastanku, kojem nije prisustvovao kandidat Refik Lendo, postigli dogovor da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici.

Lendo je nakon toga izjavio da je odluka Bradare i Stojanovića da bez dogovora s njim imenuju predsjednika “protivustavna, neprovodiva i neprihvatljiva jer se njome u potpunosti zanemaruje volja izabranih predstavnika bošnjačkog naroda”.

Navedena odluka je proslijeđena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na odlučivanje.

Raport.ba