Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Karić: Sarajevo je historijski grad i nije ga teško predstaviti u svijetu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić učestvuje na Global Baku Forumu gdje je govorila tokom panela posvećenom klimatskim promjenama i obnovljivim izvorima energije. Izrazila je zadovoljstvo što je imala priliku predstaviti što glavni grad Bosne i Hercegovine radi na tom području, javlja izvještač Fene iz Bakua.

Karić je, između ostalog, istakla važnost saradnje između Sarajeva i Bakua, koja datira još od 1972. godine, kada su dva grada potpisala sporazum o bratimljenju.

– Sarajevo i Baku su potpisali sporazum o bratimljenju davne 1972. godine. Ovo je prilika da unaprijedimo međunarodnu saradnju i ostvarimo različite kontakte. Azerbejdžan je prijateljska zemlja i smatram da ima mnogo prostora za unapređenje saradnje – kazala je za Fenu gradonačelnica Sarajeva.

Karić je također naglasila da je Sarajevo nedavno izabrano kao jedan od stotinu klimatski neutralnih gradova do 2030. godine te da se globalni projekti mogu i moraju implementirati na lokalnom nivou.

– Zadovoljstvo mi je bilo predstaviti ono što mi u BiH, odnosno u Sarajevu, radimo na tom polju – kazala je Karić.

Istakla je da glavni grad Bosne i Hercegovine historijski grad te da ga nije teško pozitivno predstavljati u svijetu i na ovakvim događajima.

Vijest Karić: Sarajevo je historijski grad i nije ga teško predstaviti u svijetu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus