Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kenan Magoda: Nikad nisam osuđen za nasilje u porodici. Iznenađuju me kolegice koje me ni pitale nisu

Ispred Centrale SDP-a danas u Sarajevu zakazani su protesti zbog prijedloga da Kenan Magoda bude ministar kulture i sporta.

Protest su najavile uglavnom žene i aktivistice SDP-a, a kao razlog navodi se to što je Magoda navodno osuđen za porodično nasilje.

Sad se oglasio i oštro demantirao takve informacije.

“Oštro demantujem diskreditirajuće navode koji su plasirani u javnosti. Nikada nisam bio osuđen za krivično djelo nasilja u porodici niti je ikada podignuta optužnica za navedeno djelo.Protiv pojedinaca koji su iskoristili neistine i pokrenuli političku hajku ću podnijeti privatne tužbe.

Politika je prljav posao, ne zbog toga što u javnost dolaze intimne priče iz vašeg privatnog života, među njima i mnoge laži, već i zbog toga što u te priče uvlače i vašu kompletnu porodicu, a posebno djecu. Da sam znao da će to biti cijena mog aktivnijeg angažovanja u politici, nikada se ne bih upustio u to i poštedio bih svoju djecu, svoje roditelje i sestru ovako ružnih iskustava”, naveo je Magoda.

Kaže da je zatečen novim napadima koji dolaze bez ikakvih dokaza.

“Optužbe moje bivše supruge za navodno nasilje prema njoj, koje je ona iznijela krajem prošle godine, sam već tada demantovao i priložio zvanične dokumente koji osporavaju njene optužbe. Ponovit ću sve ono što sam rekao i prvi put, krajem prošle godine, kada me je bivša supruga optužila za porodično nasilje. Nikada nisam bio nasilan niti osuđivan.

Protiv mene se ne vodi nikakav krivični postupak, niti sam ikada bio optužen za bilo koji vid nasilničkog ponašanja. Nije istina ni to što je moja bivša supruga tvrdila da sam bio osuđen za nasilje, a da je to brisano iz evidencije. Rješenje o zabrani prilaska, koju je sud donio kao privremenu mjeru, je poništeno zbog nedostatka dokaza i za to vam dostavljam dokaz”, istakao je on.

Kaže da u tom periodu nije bio politički aktivan, a kamoli da je imao neki utjecaj pa da je mogao izvršiti politički pritisak na pravosuđe da ga oslobode.

“Nakon što sam optužbe demantovao zvaničnim dokumentima, nisam se želio više izjašnjavati o tome i davati povod za dodatne rasprave, kako bih zaštitio svoju djecu i porodicu od nove patnje i prljavštine. Ne mogu vam opisati koliko sam ojađen što moja djeca moraju prolaziti kroz sve ovo. Nijedna funkcija nije vrijedna da svoju porodicu izložite ovakvom javnom linču, bez dokaza i činjenica, samo na osnovu izjave jedne osobe”, ističe Kenan Magoda.

Kaže da je iznenađen reakcijama stranačkih kolegica, koje ga nisu kontaktirale po ovom pitanju da čuju i njegovu stranu priče.

“Ukoliko vjeruju u sve to i imaju dokaze protiv mene, zašto od organa stranke nisu tražili da me izbaci iz stranke? Zašto im nije smetalo to što sam bio Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, što sam zatupnik u skupštini Kantona Sarajevo, gdje sam izabran glasovima građana, te delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine? Zašto to iznose tek sada kada sam kandidat za ministra kulture i sporta? Za sve što su javno iznijeli ce uskoro morati dokazivati na sudovima jer ću već sutra podnijeti tužbe za klevetu. Lično osuđujem svaki vid nasilja i smatram da nasilnicima nije mjesto u političkoj stranci, gdje bi trebali zastupati interese građana, a kamoli ne na nekoj od javnih funkcija.

Ali bi bilo poželjno da za tako teške optužbe postoje dokazi, a one ih, u mom slučaju, nemaju. Ovo vrijeme bilježe brza dešavanja i još brže širenje vijesti, posebno loših vijesti od kojih se pravi spektakl. Pri svemu tome često zaboravimo da time nanosimo veliku štetu, ne samo osobi koju napadamo bez argumenata, već i cijeloj njenoj porodici, posebno djeci. Zbog toga je bitno da, prije nego što nekoga izvrgnemo javnom progonu, prvo provjerimo da li progonimo pravu osobu i da li imamo dokaze za svoje tvrdnje i informacije koje širimo. Nadam se da to nikada nećete osjetiti na svojoj koži”, zaključio je Kenan Magoda.

Raport.ba