Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Koalicija Država i Mirsad Hadžikadić u Stocu: Obišli mjesto koje je bilo najveće mučilište za Bošnjake

Kandidat Platforme za progres i Koalicije Država za Predsjedništvo BiH, prof. dr. Mirsad Hadžikadić, danas je boravio u Stocu gdje je odao poštu i položio cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i palim borcima Stoca.

Uslijedila je kafa sa građanima koji su govorili o problemima sa kojima se suočavaju, te su im predstavljena rješenja iz programa ”RED. RAD. MIR.” Posebno emotivna je bila posjeta nekadašnjem koncentracionom logoru Koštana bolnica, najvećem mučilištu za Bošnjake ovoga kraja.

Prolazili golgotu

Sa profesorom Hadžikadićem, u nekadašnju ćeliju gdje je kao maloljetnik proveo tri mjeseca, sišao je Stočanin i federalni zastupnik, Amer Obradović.

On je na licu mjesta prisutnima govorio o golgoti kroz koju su prolazili logoraši.

”Logoraši su jedina ratna kategorija koja nije tretirana zakonom i ja sam učinio sve u Parlamentu da to pokrenemo s mrtve tačke. Uz podršku Saveza logoraša u BiH i Kluba Država, skupili smo većinu potpisa i poslali da Vlada usvoji inicijativu za donošenje zakona.

Vlada je to usvojila prije nekolike sedmice i vjerujem da će novi saziv Parlamenta taj zakon donijeti i ispuniti obavezu iz međunarodnih konvencija da logoraši budu tretirani na dostojanstven način od strane države”, kazao je Obradović.

Hadžikadić je kazao:

Ćelije smrti

”Silazak u ove ćelije smrti je nešto što osvješćuje i opominje. Ali ono što me inspirira jesu priče kakve sam čuo od našeg Jusufa Arifagića, koji je u rodnom Prijedoru prošao tri logora, i od Amera Obradovića ovdje u Stocu.

To su ljudi koji ne mrze, koji su okrenuti životu i rješenjima, posebno za logoraše koje je država zaboravila. Koliko države Bosne i Hercegovine bude u Prijedoru i Stocu, biće je i u Sarajevu.

Scena kada mi je Amer pokazao imena koja su maloljetnici ispisivali po zidovima ćelija trajno će mi ostati u sjećanju, ali danas sam vidio i duh Stočana koji nikada nisu odustali od svog rodnog grada i tako se na najbolji način bore za državu Bosnu i Hercegovinu. U meni će uvijek imati podršku”.

Raport.ba