Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Koje su opasnosti ukoliko hrvatski radioaktivni otpad završi na Trgovskog gori

Priča o odlagalištu radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori još nije dobila svoj epilog.

Mjesto udaljeno manje od tri kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom već dugo se spominje kao lokacija na kojoj bi Hrvatska trebala odlagati radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, međutim u našoj zemlji o ovom pitanju svi imaju jedinstven stav – spriječiti izgradnju i zaštititi zdravlje 250 hiljada građana koji žive u slivu rijeke Une, javlja BHRT.

Smaragdno zelena Una najznačajniji je turistički potencijal Novog Grada/Bosanskog Novog. Ipak, netaknuta priroda mogla bi biti dotaknuta radioaktivnim zagađenjem iz Hrvatske koja ne odustaje od ideje da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško skladišti uz granicu s našom zemljom.

Naročito strepe u Novom Gradu/Bosanskom Novom, općini koju od Čerkezovca dijeli upravo Una.

“Ne znamo kako ćemo, čekamo da vidimo šta će biti. Nema nego bježati. Među građanima vlada neinformisanost. Nisu možda ni svjesni opasnosti kakvu bi takva situacija uzrokovala. Generalno, niko ne želi smeće u dvorištu, pa ni mi sami”, poručuju građani.

U Hrvatskoj su pak ustrajni u tezi da ne čine ništa pogrešno. Samo po sebi nameće se logičko pitanje, zašto onda nije određena neka druga lokacija bliža samoj nuklearki.

A zagađenost i opasnost koja prijeti nije problem samo Novog Grada/Bosanskog Novog već je mnogo širih razmjera, kaže ekološki aktivista Mario Crnković.

Više o ovome pogledajte u prilogu ispod:

Vijest Koje su opasnosti ukoliko hrvatski radioaktivni otpad završi na Trgovskog gori se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus