Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kojeg političara iz RS je Osmica uhodio?

Pored niza jezivih optužbi koje su Sjedinjene Američke Države iznijela na račun bivšeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića, poznatog kao Osmica, jedna se provukla neopaženo.

Po inerciji u prvi plan su stale one najkrupnije, frapantne i do kraja uznemirujuće optužbe po kojima je Osmica sarađivao sa mafiozama kako bi se obogatio. Optužuju ga da je istovremeno napunio crne fondove SDA.

Dugo prikupljali podatke

Sudeći po današnjim izjavama šefa američkog odjela za sankcije Jamesa O’Briena, SAD su dugo prikupljale i analizirale jezive podatke do kojih su došli. Na kraju su donijeli odluku kojom Osmicu stavljaju na crnu listu.

A, ništa manje frapantna nije činjenica da su SAD kao razlog sankcija Osmici naveli i praćenje jednog političara iz RS.

U dijelu gdje se opisuje kako je Osmica koristio BH Telecom kao privatnu stranačku prćiju za prisluškivanje opozicionih političara, navodi se i ovo:

“Mehmedagić je također instruirao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u entitetu Republika Srpska”.

Nije jasno na koga se misli. No, neke indicije govore o dvije moguće opcije.

Prema jednim informacijama, Osmica je dao nalog da se prati i nadzire gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Osmica upalio alarme

Cilj bi mogao biti prikupljanje kompromitirajućeg materijala. Posebno je razlog to što se Stanivuković ističe kao jedan od kandidata za predsjednika PDP-a, ali i čovjeka koji se približio Miloradu Dodiku.

Prema drugim informacijama, Osmica je dao da se prati Vojin Mijatović. Mijatović je potpredsjednik SDP-a i čovjek neobjašnjivo blizak brojnim SDA-ovcima kao što je Edin Ramić.

Za Mijatovića se vežu i neke teorije zavjere. One bi mogle biti dovoljan razlog da Osmica upali alarme i krene u neovlašteno nadziranje.

Raport.ba