Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Komisija usaglasila Zakon o ukidanju akciza na gorivo: Članovi SNSD-a se nisu pojavili na sastanku

Na današnjem sastanku Komisije za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza usaglašen je Zakon koji će omogućiti pojeftinjenje goriva na kako je i prvobitno planirano šest mjeseci, sa mogućnošću produženja na još tri mjeseca.

Podsjetimo, još u martu ove godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je izglasao ukidanje akciza na šest mjeseci, a na prijedlog zastupnika iz SDP-a.

Međutim, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je podržao ukidanje akciza, ali samo na mjesec dana – prema prijedlogu delegatkinje SNSD-a Dušanke Majkić. Pored delegata iz njene stranke, za ovaj prijedlog glasali su i delegati HDZ-a.

Stoga, zakon je poslan na usaglašavanje. Komisiju koja je bila zadužena za usaglašavanje Zakona o ukidanju akciza sačinjavali su Saša Magazinović, Predrag Kožul, Dragan Bogdanić, Lidija Bradara, Dušanka Majkić i Amir Fazlić.

Iako, SNSD nije prisustvovao današnjem sastanku kvorum je bio osiguran.

Saša Magazinović, jedan od predlagača ovog Zakona u Predstavničkom domu u izjavi za medije je kazao kako izostanak SNSD-ovog kadra nije omeo rad komisije.

Dodao je kako sada postoje samo dvije opcije da predsjedavajući domova sazovu sjednicu.

“Ako se to ne desi u razumnom roku, zastupnici će skupiti potpise i sazvati sjednicu. Trebalo bi da se sjednica održi prije izbora”, kazao je Magazinović.

Raport.ba