Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Komšić govorio da će pratiti SDP u NSRS posebno ako treba glasati za opoziciju. Njegov poslanik to odbio, ulazi u vlast!?

Današnja izjava Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, otkriva novi trenutak unutar Pokreta za državu, posebno kada je u pitanju DF odnosno Željko Komšić.

Naime, on je danas u centrali SDP-a održao sastanak s liderima opozicije u RS. Glavna tema bio je izbor delegata u Dom naroda BiH.

SDP i opozicija iz RS pokušali su postići dogovor da dva zastupnika SDP-a glasaju za listu opozicije. Time bi ova grupacija imala dva delegata u Klubu Srba, a SNSD tri. Dogovor za sada nije postignut.

No, zanimljivo je nešto drugo.

Pokret za državu ima pet zastupnika u NSRS. A, Nikšić je danas otkrio totalni raskol unutar ove grupacije.

“Znate da je zastupnik SDA istupio. Imao sam razgovor sa preostalom dvojicom, predstavnicima DF-a i Zelenih koji su isključivi i garantuju da ne postoji mogućnost da promjene svoje odluke i daju glas za opozicione partije u RS”, naveo je Nikšić.

Posebno je to zanimljivo s obzirom na to da je predsjednik DF-a Željko Komšić kazao da će pratiti SDP.

Međutim, njegov zastupnik Mirsad Duratović očito da neće glasati za opoziciju. Ne čudi to s obzirom na to da je Duratović faktički prihvatio ponudu da bude potpredsjednik NSRS kojim predsjedava notorni Nenad Stevandić.

Dvije su opcije: Ili Komšić više nema kontrolu nad Duratovićem ili ga je pustio da faktički uđe u strukture Dodikove vlasti.

Sevlih Hurtić također je ranije bio glasan po pitanju toga da SNSD ne treba dobiti četvrtog delegata. Nije jasno zašto sad ne želi podržati opoziciju?

O Ramizu Salkiću sad je suvišno govoriti. Ovaj SDA-ovac zajedno sa Edinom Ramićem prvo je govorio da ne vidi razliku između opozicije i SNSD-a, a onda je napustio PzD jer mu se nešto nije sviđalo.

Raport.ba