Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Komšić je krenuo putem koji je Izetbegovića već odveo u političku izolaciju

Osim što je politički postao pojava neodvojiva od SDA, Željko Komšić krenuo je i lično putem koji je Bakira Izetbegovića već odveo u političku izolaciju.

Već u zaletu predizborne kampanje postalo je jasno da će SDA, čak i kao pobjednička stranka, imati problem sa koalicionim kapacitetom.

Tada se čak 11 stranaka okupilo oko kandidature Denisa Bećirovića. I velika većina njih ostala je u koaliciji suprotstavljenoj SDA.

I dok BiH važi za državu s ogromnim spiskom političkih partija, SDA je za sebe jedino svezala Komšića.

A za takvu situaciju kriv je upravo Bakir Izetbegović. Naime, prema svjedočenju skoro svih političkih aktera, Izetbegović je sklon petljanju i laganju.

Izetbegovićevu uhljebističku politiku bez ikakvog cilja ili vizije ne zamjeraju npr. Dragan Čović ili Milorad Dodik. Čak im odgovara. Njima smeta, što su obojica ranije isticali, to što s Izetbegovićem nešto danas dogovore, a Izetbegović već sutra kaže da se toga ne sjeća.

Što se tiče drugih političkih partija, slična je situacija. Izetbegović je petljao, izvrtao činjenice, glumio amnezije i na kraju vrijeđao i potcjenjivao sve oko sebe.

I upravo tim putem krenuo je Komšić.

Nakon što je sinoć preko zvanične televizije Islamske zajednice sav, navodno zabrinut za državu, zakukao na Nermina Nikšića (SDP) napravio je korak koji ne može više povući.

Komšić je tako ustvrdio da je Nikšića pitao zašto ‘nas predaje SNSD-u i HDZ-u’, a predsjednik SDP-a navodno je samo šutio.

Nikšić razotkrio sav jad komšićevskog šibicaranja

Nikšić, koji je važio za čovjeka koji je Komšića smatrao prijateljem, bez obzira na političke razlike i raskole, sinoć nije izdržao.

U vrlo ličnom statusu Nikšić je do u detalje opisao pomenuto sijelo na Vlašiću. I razotkrio sav jad komšićevskog političkog šibicarenja.

I dok od botova prozvani ‘beg’ smicalice i spletke smišlja na minderu uz šerbe, Komšić voli kafanske sjedeljke.

Upravo u krčmama Komšić, po onoj poznatoj narodnoj pjesmi ‘Ima jedna krčma u planini’ smišlja spinove.

“Kada umoran stignem gore u planinuNovu snagu nađem u rumenom vinu”, kaže pjesma.

Komšić svakako ovakvom politikom računa na određene političke poene, koje moguće i dobiva, no dugoročano, kao i Izetbegović vodi sebe u političku izolaciju.

Ali, ne samo to. Usput, očito, gubi i prijatelje. Zato bi na kraju mogao sam sjediti u krčmi.

Raport.ba