Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Komšić se u Vijećnici obrušio na strance: Lažni prijatelji nam s komšijama uzimaju mjeru

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović domaćini su prijema u sarajevskoj Vijećnici povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Među velikim brojem gostiju bili su i pripadnici gorskih službi spašavanja, kojima je odata posebna zahvalnost zbog angažmana u Turskoj.

Komšić: Borba još uvijek traje

Komšić je naglasio da je prije 31 godinu Bosna i Hercegovina počela borbu za nezavisnost i suverenitet. Kaže da ta borba i danas traje.

“Protivnici nezavisnosti i postojanja BiH ni oružanom agresijom na BiH, kao međunarodno priznatu državu, nisu ostvarili svoje ciljeve. BiH je opstala u svojim prepoznatljivim međunarodnim okvirima uprkos svemu, pa čak i uprkos takozvanoj međunarodnoj zajednici”, rekao je Komšić.

Sa prijema u Vijećnici (Foto : FENA)

Dodao je da je oružana agresija na BiH okončana potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međutim, kaže da politička još uvijek traje.

Obrisi su vidljivi

Obrisi te borbe u posljednjim godinama, pa čak i u posljednjim mjesecima, naročito su vidljivi. Nažalost, naša država sada nije suočena samo sa velikodržavnim aspiracijama susjeda i njihovim, rekao bih tradicionalnim pokušajima podjele BiH, nego i sa neprimjerenim stranim intervencionizmom koji nam je možda u početku izgledao zbunjujuće, čudno, gotovo nevjerovatno.

Toliko zbunjujuće, čudno i nevjerovatno da čak mnogi nisu željeli da vjeruju svojim očima. Onda su se pojavila logična pitanja gdje to odjednom, a zapravo nije odjednom, jer sjetimo se iskustva rata, nestadoše ljudska prava, jednakost, demokratski standardi, demoratija uopće.

Gdje nestade međunarodna podrška suverenitetu BiH, pa nam sada ti lažni prijatelji sa susjedima uzimaju mjeru”, rekao je, između ostalog, Željko Komšić.

Raport.ba