Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković: Dijaspora više nikad neće biti u fokusu samo zbog skupljanja glasova

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković osvrnuo se na prve dane svog ministarskog mandata. Kaže da je imao dva vrdlo dinamična dana i vikend.

Institucija visokog predstavnika važan faktor stabilizacije

“Pravilo je da se prvi sastanak održi sa doajenom diplomatije u BiH, ambasadorom strane zemlje sa najdužim stažom u našoj zemlji. Na moje zadovoljstvo to je u Bosni i Hercegovini ambasador Države Palestine, moj prijatelj Rezeq Namoora. Susret sa šefom delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom potvrđuje naše opredjeljenje za članstvo i pristupanje velikoj porodici evropskih zemalja. SAD su naš najvažniji strateški partner. Na sastanku sa ambasadorom Michael Murphyem smo potvrdili važnost dobrih odnosa”, kaže Konaković.

On dodaje da se sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Christian Schmidtom, te da je, “koliko god nam se ponekad ne sviđale odluke koje donosi, institucija visokog predstavnika važan faktor stabilizacije odnosa u BiH”.

Srdačan razgovor sa ministricom vanjskih poslova Slovenije @tfajon. Veliko hvala za lični angažman i podršku Slovenije na putu BiH prema EU. Susret uskoro u Sloveniji ili BiH. 🇧🇦🇸🇮🇪🇺 https://t.co/7Aa3luKxdu

— Dino Konakovic (@DinoKonakovic) January 28, 2023

“Telefonski razgovor sa kolegicom Fajon i kolegama Cavusogluom i Grlić Radmanom nagovještava brze sastanke i brzo djelovanje. Mnogo je ideja koje će dodatno ojačati naše odnose sa Slovenijom, Turskom i Hrvatskom. Razgovarao sam danas sa nekoliko briljatnih mladih ljudi, Bosanaca i Hercegovaca koji žive van granica naše zemlje.

Dijaspora više nikad neće biti u fokusu samo tokom kampanje

Fondacije i organizacije kojim rukovode okupljaju veliki broj izuzetno kvalitetnih ljudi o kojim država do sad nije vodila računa. Sistemski ćemo okupiti pametne i vrijedne ljude kroz institucije naše zemlje. To je najveći kapital koji imamo. Dijaspora više nikad neće biti u fokusu samo tokom kampanje i zbog skupljanja glasova. Dijaspora će biti jedan od prioriteta 24/7 u našem poslu”, rekao je Elmedin Konaković.

On je najavio da početkom sedmice predstavnici MVP-a idu u posjete fakultetima koji educiraju mlade u oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije, te da najbolje stuente planiraju uključiti u procese unutar MVP.

Raport.ba