Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković o komentarima SDA i DF za Južnu interkonekciju: Lažu, a šta bi drugo?

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković reagirao je na komentare iz SDA i DF o Istočnoj i Južnoj interkonekciji kazavši da ‘lažu’.

Bolesna je konstrukcija pitanja koja smo dobili iz SDFA o Istočnoj i Južnoj interkonekciji.Postavili su tezu kako je Istočna interkonekcija uvođenje ruskog gasa u Bosnu i Hercegovinu, kao da se sve do sad grijemo na gas iz arapskih zemalja, američki ili neki drugi.Kreiraju tezu da će sad u RS-u, zamislite, imati način da zaustave isporuku plina Sarajevu, Visokom i još nekim dijelovima BiH”, započinje Konaković.

Kaže da je istina da se grijemo na ruski gas godinama i da postoji ventil u Zvorniku koji nam je već nekoliko puta zavrnut, ali dodaje da “mi do sada druge opcije nismo imali”.

“Lažu, a šta bi drugo, kako bi se stekao dojam da ‘izdajnička Trojka’ uvodi Rusiju i njihov gas u BiH.

Još su gori kad je riječ o Južnoj interkonekciji.

Američki ukapljeni plin sa otoka Krk koji bi u BiH trebao stići pravcem Zagvozd -Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Zenica sa odvajanjem dijela za Mostar.

Kažu da će nas HDZ ako realizujemo ovaj projekat u kojem bi se olakšalo građanima na pomenutoj trasi snabdjevanje plinom, privreda bi bila još konkurentnija, a smanjili bi ovisnost o ruskom gasu, ucjenjivati plinom za Izborni zakon ??!

Ništa ne gradite, njihova je poruka, nek’ se ljudi mrznu, a privreda plaća cijene energenata onako kako su u SDFA zamislili famozno poskupljenje struje od preko 300% koje smo Aner Žuljević i ja zajedno sa ostalim kolegama zaustavili amandmanima”.

Kaže da je najstrašnija poruka da bi se možda mogao pitati “neko njihov, u njihovom Mostaru, kako nam poručuju”.

“Tu se mi potpuno razlikujemo.

Pristajanje SDFA na koncept da su “njihovi” Mostar i Banja Luka, najgore je što se našoj zemlji može desiti.

Mi na to nikad nećemo pristati, moji su kao što ne svojatam ni Sarajevo, Tuzlu, Zenicu, Bihać.

Naši su, svih normalnih građana ove prelijepe zemlje.Samo lažu, a šta drugo da rade oni koji kradu?Imaju razlog da budu nervozni, znaju dobro šta su godinama radili dok su se krili iza zaštite naših nacionalnih interesa.

Znaju da to više niko neće sakrivati, naprotiv.I gradiće se u ovoj lijepoj zemlji, gradiće se na svakom njenom pedlju jer nam je svaki pedalj jednako važan.

Nećemo dozvoliti da nam oni koji su trgovali državom i njenim institucijama lažima nabace narativ da smo mi oni koji trguju.

Raskrinkali smo dio njihovih prevara, korupcijskih skandala, lažnih diploma, tendera, zaposljavanja, sad ćemo sve ono što su radili na nivou Federacije BiH.

O onda ih ‘Harkane’ djelima potpuno porazimo”, zaključio je Konaković.

Raport.ba