Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković o planovima kao šef diplomatije: Prvo smiriti tenzije u regionu

Kandidat za ministra vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković govorio je o planovima koje ima.

On je danas bio, kao i ostali kandidati, na sjednici Komisije za pripremu izbora VM, te odgovarao na pitanja.

Nakon sjednice dao je izjavu.

“Ja sam politički realista i čekam da stvari postanu jasnije. Vidim i čujem da tamo ima problema unutar samog ministarstva u smislu njegovog funkcionisanja, međuljudskih odnosa, podjele zadataka. To će biti jedan od prvih zadataka kojim ću se baviti u narednom periodu”, kazao je Konaković.

On je kazao da neće biti osvete odnosno revanšizma prema nekim ljudima.

“Najbitnije je da ljudi obavljaju svoj posao kako treba, bez obzira kojoj stranci pripadaju, za koji tim navijaju. Mislim da ćemo to ministarstvo kapacitirati u punom obimu jer je jedno od najvažnijih”, naveo je lider NiP-a.

Kaže da je jedan od glavnih zadataka smiriti tenzije u regionu.

“Prvo što treba da se uradi jeste smirivanje tenzija u regionu, generalno u zemljama zapadnog Balkana. To će nam otvoriti brojne moguće ekonomske šanse”, naglasio je Konaković.

Kao jako važne prioritete istakao je euroatlanske integracije.

“Govorio sam o BiH kao zemlji spajanja. Kao zemlji u kojoj su naše šanse pretvoren u krize, to što smo imali priliku spajati istok i zapad, a mi smo izgubili i ono prijatelja koje smo imali 90-tih i 2.000-tih’”, kazao je.

Zaključuje da će svoju diplomatiju kreirati tako da mu je najvažnije šta o tome misle građani BiH.

“Nek se ne ljute ostali koji misle da ćemo mi da stavljamo naše glave u njihove bitke od kojih BiH nema ništa”, rekao je Konaković na kraju.

Raport.ba