Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković po povratku iz Minhena: “Prvi put da BiH nije bila najgora u sali”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je da se sa Minhenske sigurnosne konferencije vratio sa puno više euro-optimizma te da BiH lagano dolazi u fokus svjetskih sila.

Pojasnio je da je Minhenska konferencija, koja je održana od 17. do 19. februara, jedan od najvažnijih događaja u svijetu na kojem se raspravlja o međunarodnoj sigurnosnoj politici, prvenstveno o ratu u Ukrajini.

– Svi smo zajedno osjetili da Evropa zainteresiranija za BiH. Danas je primjetan ruski uticaj u BiH, jer je Rusija radila mnogo više, dok su Evropska unija i američka administracija posmatrali procese na zapadnom Balkanu – istakao je.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je održao veliki broj sastanaka sa najvećim svjetskim silama.

– BiH lagano dolazi u fokus svih onih koji su vrlo važni. To ne pripisujem nikome od nas pojedinačno, ali kada zatražite sastanak s bilo kojim liderom, u najkraćem roku ga dobijete – kazao je Konaković.

Tvrdi da to pokazuje koliko je BiH važna u geopolitičkim procesima te je izrazio žaljenje što BiH to ne radi kontinuirano.

– Bit ćemo prisutniji na mjestima na kojima se donose važne odluke – kazao je.

Istakao je da je održao sastanak sa ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock koja ih je uvjeravala da je Njemačka jedan od najvažnijih partnera BiH za članstvo u BiH. Dodao je da je održao sastanke i sa ministrima vanjskih poslova Španije, Švedske, Austrije, Francuske, te predstavnicima iz Velike Britanije i mnogim drugim.

Foto: Fena

Konaković je kazao da je važan segment Minheske konferencije bila sesija o zapadnom Balkanu, na kojoj su bili skoro svi lideri.

U fokusu su, dodao je, bili pregovori između Srbije i Kosova.

– Miroslav Lajčák kao izvjestilac pokazao je dozu optimizma i govorilo se da bi se u narednim sjednicama trebalo riješiti to pitanje, ali nisam toliko optimističan – kazao je Kanaković.

Istakao je da je BiH poručila da nikom ne pada na pamet da povezuje BiH sa rješavanjem odnosa između Srbije i Kosova te da niko ne razmišlja o bilo kakvom trgovanju.

Konaković je istakao da “prvi put BiH nije bila najgora u toj sali”.

– O nama se govorilo nakon dugo vremena u pozitivnom svjetlu, a to je brzo formiranje Vijeća ministara i usvajanje budžeta te najava usvajanja zakona iz 14. prioriteta Evropske komisije – kazao je Konaković.

Najavio je i da danas putuje u Hrvatsku, gdje će se sastati sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Goranom Grlićem Radmanom.

Također je istakao da će se u narednim danima sastati s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, kao i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom vanskih poslova Srbije Ivicom Dačićem, te da će posjetiti konzulat BiH u Sandžaku.

Dodao je da će u Hrvatskoj voditi razgovore oko Trgovske gore, Buškog jezera i sukcesije, a u Srbiji, između ostalog, o pitanju granica i statusu osuđenog Osmana Osmanovića.

Konaković je kazao da je prije Minhena boravio u Turskoj, gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom. Također je istakao da je obišao mjesta koja su pogođena zemljotresom te je zahvalio svima iz BiH koji su otišli u Tusku i spašavali ljudske živote.

– Bosanci i Hercegovci su dole uradili odličan posao. Ostala je mrlja zbog nekoordiniranog slanja spasilaca. Ali bili su jedna od najefikasnijih ekipa od 230 ljudi i na to možemo biti ponosni – istakao je Konaković.

Vijest Konaković po povratku iz Minhena: “Prvi put da BiH nije bila najgora u sali” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus