Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kreću blokade? Zastupnici iz RS napustili sjednicu Parlamenta BiH

Zajednička izjava kojom su dva člana Predsjedništva i lideri probosanskih stranaka potpisali vezano za državnu imovinu, izazvala je haos na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Naime, predstavnici iz RS napustili su sjednicu.

Prvo je Klub zastupnika SNSD-a zatražio pauzu, a Senja Vulić je obrazložila da je to zbog toga što Denis Zvizdić nije poštovao Srbe.

“Ovo je neviđeno da se na takav način jedan predsjedavajući ponaša.

Danas je potpisana ova izjava i onda ste krenuli đonom na Srbe, prvo na kolegu Kojića.

Ako mislite da smo samo mi Srbi blesavi i da se samo vi Bošnjaci možete okupljati oko nekih izdvaja to nije tačno. I mi Srbi se možemo okupljati posebno oko interesa RS”, rekla je ona.

Zvizdić je s gnušanjem odbacio da se s nepoštovanjem odnosio prema bilo kome, ali je najavio da će od sada biti rigorozniji prema zastupnicima.

Potom je Darko Babalj (SDS) kazao da će napustiti sjednicu zbog ‘izjave Bošnjaka’, jer oni traže da se politika bavi nekim stvarima.

Zvizdić je kazao da ta izjava nije na dnevnom redu sjednice te da nema nikakve veze sa sjednicom Parlamenta.

Milan Petković (Ujedinjena Srpska) je potom kazao da je povrijeđen i šokiran izjavom ‘bošnjačkih političara’.

“Sve što bih rekao možda bi bilo nepristojno. Pokušat ću da sačuvam dignitet ovog doma. Ali bih pozvao svoje kolege da se povučemo sa današnje sjendice i da vidimo da li ćemo uopće više učestvovati u vlasti na nivou BiH. Jer kako raditi s onima koji žele da ruše BiH i da otmu imovinu…”, rekao je Petković.

Zvizdić ga je prekinuo kazavši da to nije tačka dnevnom reda.

Onda je dopredsjedavajući Nebojša Radmanović kazao da je današnja izajva bila prijeteća.

“Oni prijete svima. Ono je ciljani napad na neki drugu stranu. I zbog toga je važno da sazovemo makar kratko poslanike klubova da vidimo šta hoće. Ovako i SNSD-ovi poslanici neće učestvovati u radu sjednice”, rekao je Radmanović.

Raport.ba