Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Krenula je velika SDA-ova akcija obesmišljavanja američkih sankcija. A, šta su prije govorili?

Mjesecima već unazad SDA obesmišljavaju politiku međunarodne zajednice, a posebno onu najmoćnije sile svijeta – SAD.

SDA-ovci predvođeni Bakirom Izetbegovićem tako mjesecima optužuju SAD i njenog ambasadora u BiH Michaela Murphyja da vodi islamofobičnu politiku koja se ogleda u istjerivanju SDA iz vlasti.

Izetbegović i njegovi puleni tako smatraju da postoji neka bjelosvjetska zavjera koja ima za cilj izbacivanje SDA iz vlasti, ne zato što je korumpirana, nego zato što predstavlja Bošnjake.

A ta retorika ovih dana doživljava svoj vrhunac posebno kada je na crnu listu stavljen privatnu obavještajac bračnog para Izetbegović – Osman Mehmedagić.

Krenula je ona i ranije, kada se na crnoj listi našao Fadil Novalić, ali sad kreće masovna histerija.

Sve stranačke botovske mreže uključene su automatski u obesmišljavanje tih sankcija tvrdeći da su one samo dio zavjere protiv Bošnjaka i muslimana, a SAD su se iz nekog čudnog, neobjašnjivog razloga naklatile samo SDA-u na kosti. I to, naravno, bez ikakvih dokaza.

Sad su za SDA američke sankcije alat za discipliniranje Bošnjaka, sredstvo kojim se pokušava SDA istjerati iz vlasti. Sankcije su promašaj i paušalne tvrdnje nekih tamo američkih službenika koji donose odluke na osnovu paušalnih ocjena i šaputanja likova poput Elmedina Konakovića, Aljoše Čampare, Nermina Nikšića i Edina Forte.

No, zanimljivo je da SDA ranije smatrala da su američke sankcije ranije bile precizne i da pogađaju u srž.

Tako su aplauzom podrazvljali sankcije Miloradu Dodiku.

“Svako onaj ko podriva suverenitet i teritorijalni integritet BiH mora snositi političke i kaznene sankcije, kako od strane tijela vlasti BiH tako i od strane međunarodne zajednice”, navodilo se u saopćenju SDA.

To što se Mehmedagić na crnoj listi našao zbog korupcije koja podriva sigurnost i stabilnost kompletnog Zapadnog Balkana, uključujići dakle i BiH, nema veze.

Idamo dalje.

Kada su na crnoj listi završili SNSD-ov Alen Šeranić i HDZ-ov Marinko Čavara, iz SDA su rekli da je to bilo baš precizno.

“Ohrabruje da su precizno detektirani krivci za političku krizu i blokade Federacije BiH, poput Marinka Čavare, ali i ostatka rukovodstva HDZ-a.

Sankcionisanje ministra zdravstva u Vladi RS Alena Šeranića zbog promoviranja secesionističkih aktivnosti entiteta RS, kroz vođenje procesa usvajanja antiustavnog Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, poruka je svim ljudima iz Dodikovog okruženja da bi zajedno s njim mogli završiti na “crnim listama” zapadnih zemalja.

Nakon sankcija Šeraniću, vjerovatno će mnogi od njih postati svjesni da se upravo njihovi potpisi, a ne Dodikovi, nalaze na antiustavnim i nezakonitim dokumentima, što bi svakako trebalo da bude sankcionisano i od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”, saopćeno je tad iz SDA.

Posebno im je bilo drago što su SAD prepoznale ko blokira vlast u FBiH.

“Odluka, njeno obrazloženje, kao i posebna izjava američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, jasna su poruka Sjedinjenih Američkih Država svim zvaničnicima u Bosni i Hercegovini koji proizvode blokade, pokušavaju suspendirati demokratska načela i podrivaju Ustav BiH”.

Sad kad su oni u poziciji iz koje blokiraju formiranje vlasti u FBiH, za SDA su američke opaske besmislene, neprijateljske i usmjerene protiv Bošnjaka.

Raport.ba