Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Krišto: Moramo opravdati kandidatski status i početi s reformama

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto kazala je danas da novi saziv Vijeća ministara mora opravdati kandidatski status BiH za članstvo u EU te da nužno moraju krenuti u reforme.

To je izjavila nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Također, izrazila je zadovoljstvo što je Predstavnički dom BiH formiran u rekordnom roku.

– Odgovornost koju smo preuzeli danas obavezuje nas da radimo na dijalogu, da izgrađujemo povjerenje i da radimo na stavranju boljih uslova za sve koji žive u BiH – kazala je Krišto.

Opredjeljenje Vijeća ministara je, kako je kazala, reformski put, s obzirom na to da je to vijeće sastavljeno na bazi principa i načela koje su potpisali kao partneri.

– Dobili smo kandidatski status. Možemo govoriti od tome da li je to BiH zaslužila u ovom trenutku, ali ga moramo opravdati. Moramo nužno krenuti u reforme kako bi napravili iskorak na putu koji je bitan za BiH i kako bi BiH postala zaista sigurna i stabilna – kazala je.

Krišto kaže da ono na čemu će insistirati jeste saradnja izvršne i zakonodavne vlasti, jer nema nepretka bez sinergije ove dvije vlasti.

U novom sazivu Vijeća ministara, uz krišto, su ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković, ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, ministar pravde Davor Bunoza, ministar komunikacija i prometa Edin Forto, ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, ministar sigurnosti Nenad Nešić, ministar odbrane Zukan Helez i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto su Zoran Tegeltija i Zukan Helez.

Vijest Krišto: Moramo opravdati kandidatski status i početi s reformama se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus