Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kvalitet zraka dobar u većini područja BiH, umjereno zagađenje na području Živinica, Bihaća…

Usljed nestabilnih vremenskih prilika, padavina u većem dijelu zemlje te povremeno pojave vjetra došlo je do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka. Kvalitet zraka dobar je u gotovo svim područjima Bosne i Hercegovine. Prema mjerenjima u 9 sati kvalitet zraka jutros je dobar na području Sarajeva i Banje Luke. U tim gradovima indeks kvaliteta zraka iznosio je 30. U Tuzli je indeks kvaliteta zraka iznosio 50.

Najčišći zrak jutros u 9.00 sati je bio na području Mostara, Ivan-sedla, Travnika gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 13.

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Živinica, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 94, te Bihaća u kojem je indeks kvaliteta zraka iznosio 81. U Zenici i Ilijašu indeks kvaliteta zraka iznosio je 60 i 55.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica. Dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Raport.ba