Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Lejletu-l-regaib, posebna noć, noć želja, čežnje i potrebe

„Banjalučka muradija“ koja se organizira povodom mubarek noći Lejletu-l-regaib, bit će održana u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci u petak, 27. januara, između akšama i jacije namaza.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović kazao je da je Lejletu-l-regaib, posebna noć, prva od onih blagoslovljenih, noć želja, čežnje i potrebe.

“Muradija – manifestacija i dova koju organiziramo, definiše se kao dova na murad ili zov duše i vapaj za ispunjenje želje. Vjernici svoju potrebu i želju iskazuju putem dove, sadake, kurbana, nafila-namaza, dobrovoljnog posta i čineći hajrate koji mogu biti različitih sadržaja”, kazao je Abdibegović.

Dozvoljeno, džaiz je, dodao je, moliti Allaha nakon učinjenog hajra, dobra, za ispunjenje želje, želje na murad.

Posebna dimenzija manifestacije je što se održava u Ferhadiji, džamiji koja je doživjela svoje rušenje, a zatim i ponovno uzdiguće.

“Banja Luka to zaslužuje, a i kroz povijest nas je zadužila. Uz to, preživjeti, podnijeti toliku tugu, žalost, bol, patnju, napaćenost i iznurenost, a ostati dostojanstven i postojan, znači biti odabran i izabran za svjedoka ‘doba zla i zlih ljudi”, kazao je muftija.

Iz čovjekova duha i svijesti o sebi, dodao je, sve polazi: vjera, kultura, tradicija, običaj, napredak i progres. Zato Muradijom kao centralnim duhovnim događajem žele zasaditi sadnicu duhovnog života i egzistencije, i to baš u Banjoj Luci.

Muradija je postala već tradicionalna manifestacija kojoj se odazivaju vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine. Muftija je govorio i o tome šta za Banju Luku i njene muslimane predstavlja ovo okupljanje.

Naglasio je da kroz Muradiju žele obznaniti i potvrditi „da se vrijedilo boriti, žrtvovati, ostati i vratiti, te obnoviti porodični dom i mjesto rođenja“.

Ovogodišnja manifestacija će sadržajno biti ispunjena učenjem Kur’ana, ciljano odabranih sura, zikrom, nafila-namazom i dovom, javlja MINA.

Raport.ba