Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Lendo: Krenuli smo u koalicije, ovih dana Bakir Izetbegović poziva na razgovore

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo bio je uvodničar večerašnje tribine u organizaciji Stranke demokratske akcije Zenica, pod nazivom “Bosna i Hercegovina u aktuelnom političkom trenutku”.

SDA poziva na razgovore

Lendo je u svom izlaganju ponovio poznati stav kako neće dati svoj potpis na sastav nove Vlade FBiH bez SDA, jer to je, dodao je, “stav SDA i ovih ljudi, koji su večeras bili na ovoj tribini”. Zeničko-dobojski kanton i čitava FBiH, istakao je, “dali su povjerenje SDA”.

“U svemu tome, ne samo da trebamo, mi moramo učestvovati u kreiranju kada je u pitanju FBiH i BiH. Upravo zbog tih, pozitivnih procesa, a i zbog sigurnosti BiH. Mi cijelo vrijeme, kada govorimo o dijelu Vlade FBiH, nama je uvijek na pameti BiH. BiH je broj jedan pa sve, onda, ostalo”, podvukao je Lendo.

Na novinarsku konstataciju da iz Unsko-sanskog kantona pristižu vijesti da je SDA, navodno, blizu dogovora oko formiranja vlade tog kantona, Lendo je potvrdio da su, nakon okončanja posrednih izbora te izbora rukovodstva FBiH, krenuli razgovarati o koalicijama.

“Upravo ovih dana predsjednik Bakir Izetbegović i vrh SDA poziva na razgovore. Vidjet ćemo kako će i na koji način završiti ti pregovori, ali ja sam optimista i siguran da će ovi jedno izvjesno vrijeme pokušati da zaobilaze i da traže pomoć od međunarodne zajednice, ali ovih dana, kako sam ja vidio, međunarodna zajednica upravo pokušava da kaže da se mi trebamo dogovoriti u BiH. To je najbolje rješenje za BiH”, poručio je Lendo.

SDA, poručio je Lendo, mora ostati čvrsta i jedinstvena, a to je, onda, garant da će učestvovati u pozitivnim procesima i u FBiH i u BiH.   

Izvođači radova

Drugi gost-uvodničar na tribini u Zenici bio je zastupnik te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Amor Mašović, koji je govorio o “nečasnoj ulozi jednog dijela međunarodne zajednice u posljednjih 30 godina”. Počevši, naglasio je, od “neintervencije i prepuštanja nezavisne BiH, koja je tek bila stekla nezavisnost, agresiji od njenih susjeda 1992./1993. godine”.

“Iza ovog današnjeg, aktuelnog stanja u BiH, stoji jedan dio međunarodne zajednice, koji je našao izvođače radova u nekim malim strankama koje su se ujedinile na jednoj, rekao bih, neprincipijelnoj osnovi. Narod u BiH, prije svega bošnjački narod, već osjeća posljedice tog projekta, kojeg je dio međunarodne zajednice osmislio, a izvršavaju ga njihovi pomoćnici ili izvođači radova. Rekao sam da će SDA ostati uz bošnjački narod”, kazao je Mašović.

Bez obzira na sve, očekuje da će u dogledno vrijeme “ljudi u tim malim strankama prepoznati stranputicu i zaustaviti se na tom putu koje vode u nepovrat te da će se vratiti u probosanski blok- u odbranu i stvaranje jednog nepobjedivog i nepremostivog bedema za sve one koji ne žele dobro BiH”.

“Ja u njima prepoznajem dosta čestitih ljudi”, istakao je Mašović.

Raport.ba