Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Lendo ogolio Efendića i Ogreševića: Kakvu igru igraju NES i SBiH?

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo kazao je kako će on dati saglasnost za formiranje Vlade federacije BiH, ako prijedlog bude dobar. Dodao je kako SDA ima dobre igrače, te da je šteta taj tim ne popuniti dobrim igračima.

“Mi smo od početka pogrešno startali. Oni su izvršili federalni udar, izdvojili su se i rekli ko je predsjednik. Kada smo nas troje sjeli za pet minuta smo se dogovorili da se nismo dogovorili”, rekao je Lendo na Face TV-u. Još jednom je kazao da bez SDA nema Vlade FBiH.

Šta će uraditi SDA

Govorio i o mogućoj intervenciji Christiana Schmidta te kazao ako ona bude značila trajno mijenjanje pravila, da će je on i SDA podržati.

Lendo je kazao i nešto što je odjeknulo. Naime, kazao je kako NES i SBiH neće potpisati vladu bez SDA.

“Siguran sam u to. Oni su tako javili, ako bude zaobiđen predstavnik Bošnjaka da neće podržati tu vladu. To su kazali predsjednici NES-a i SBiH. Tu podršku do sada nismo imali, ali pri formiranju vlade, ne zna se kako će to biti”, rekao je Lendo.

Soliraju li opet NES i SBiH

Ovom izjavom je ponovo uzburkao duhove kada su u pitanju ove dvije stranke. NES i SBiH su prvo izašle iz Osmorke na državnom nivou. Zatim su pri izboru delegata iz Parlamenta FBiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH glasale mimo dogovora Osmorke. Praktično od formiranja koalicije oglašavaju se mimo Osmorke i konstanto ucjenjuju koalicione partnere.

Kada je u pitanju izbor Vlade FBiH, NES i SBiH su se nedavno oglasile i kazale kako neće podržati Vladu koja nije predložena od strane predsjednika Federacije BiH uz saglasnost oba potpredsjednika.

Lendina izjava kako SDA ima tu garanciju još je jedna potvrda da NES i SBiH igraju igru u kojoj traže za sebe nešto više. Da li Ogrešević i Efendić imaju nove zahtjeve prema Trojci ili se i dalje kriju iza države i nemaju hrabrosti uhvatiti se u koštac s problemima ili su sve vrijeme u dosluhu sa SDA, tek ćemo vidjeti.

Raport.ba