Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Lendo ozvaničio blokadu: Bez SDA i Izetbegovića nema vlasti. Ja sam vojnik, nema kapitulacije

SDA-ov Refik Lendo, izabrani (pot)predsjednik FBiH održao je press-konferenciju na kojoj je ponovio da će blokirati formiranje vlasti ukoliko dio nje ne bude SDA.

Lendo je bukvalno kazao da vlast mogu praviti samo SDA, SDP i HDZ i niko drugi, pokušavajući tako nasilu dvije stranke ugurati u koaliciju sa Bakirom Izetbegovićem.

On je kazao da je zakazao sastanak sa kolegama Lidijom Bradarom i Igorom Stojanovićem za sljedeći petak.

“Da bi mi mogli odrediti ko će biti predsjednik FBiH moramo znati ko će biti premijer. Zato sam ja poslao prijedlog jučer, SDP, HDZ i SDA dobili su zadatak da se dogovore i da daju prijedlog”, naveo je Lendo.

Onda je počeo pričati kako ustvari nema blokade, iako je jasno da upravo to radi.

“Nema blokade. Tri partije se moraju dogovori, a nas troje moramo odrediti ko će biti potpredsjednici i predsjednik FBiH”, naveo je on.

Odmah u sljedećoj rečenici počeo s uvjetovanjem da SDA mora biti u vlasti. Inače, nema vlasti nikako.

“Ne može bez SDA i Izetbegovića. Njih trojica se moraju dogovoriti. Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić i Dragan Čović, kao što se i nas troje mora dogovoriti ko će biti predsjednik”, naveo je Lendo.

Upitan je zašto se uopće Izetbegović mora pitati ako ima većina bez SDA?

“Nema ovdje ko koga voli. Ovdje su tri političke partije. SDA je neizbiježna. Ja kao predstavnik Bošnjaka sam neizostavan i bez mene nema predsjednika FBiH. Zato se ja nadam da će ova tri predsjednika da se dogovore i da nam pomognu ko će biti predsjednik a ko potpredsjednici”.

Ako ne bude dogovora predsjednika stranaka, kaže, neće biti dogovora ni unutar rukovodstva FBiH.

Lendo je počeo onda sa zamjenom teza.

“Ne blokiram ja. Ja hoću da odblokiram. Zato sam ih zamilio da se dogovorimo oko izbora predsjednika i potpredsjednika”.

Zanimljivo Lendo je isključiv.

“SDA svakako treba imati premijera. Bez SDA nema procesa u ovom dijelu. SDA je pobjednik. Iza SDA stoji blizu 300.000 glasača. I oni traže da bez Bošnjaka nema formiranja vlade.

Minimum je da mi odredimo premijera i ko će biti ministri. Mi to određujemo.

Zato sam ja zamolio da predsjednici stranaka sjednu i dogovore raspodjelu resora”, naveo je SDA-ov Lendo.

On je ponovio da je SDA pobjednik i da bez nje ne može biti priče o vlasti.

“Trka je sad tek završena. Zna se ko je na prvom mjestu. Ne možete sabrati drugo, treće i četvrto mjesto i reći mi imamo veći razultat. Tek se sad može razmatrati o većini”.

Na kraju je upitan šta ako se predsjednici stranaka ne dogovore i hoće li Nikšiću dati mandat?

“Ne može se ovdje ništa davati. U politici se dogovora. Ako se oni dogovore da mandatara daje SDA, onda predsjednik Federacije može biti Lidija ili Igor.

Nema zelenog svjetla bez SDA. Ja sam iz SDA. Pa ja sam vojnik, kako da kapituliram. Pobogu brate, toliko glasača”, zaključio je Lendo.

Raport.ba