Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ljekarska komora KS večeras ima priliku da se iščupa iz kandži Sebije Izetbegović

Ljekarska komora Kantona Sarajevo večeras ima priliku da se konačno iščupa iz vrtloga nezakonitosti u koji je gurnuta djelovanjem Sebije Izetbegović.

Kako Raport saznaje, za večeras je zakazana izborna Skupština koja bi konačno trebala – po zakonu – imenovati rukovodstvo. Sjednica je zakazana uprkos ogromnom pritisku koji je imao za cilj da se cijeli proces razvuče i da Ksenija Miladinović nastavi obavljati nezakonito dužnost.

Naime, krajem prošle godine, Kantonalni sud u Sarajevu poništio je sve famoznu Izbornu skupštinu kojom je Izetbegović zajedno sa svojim saradnicima instalirala sebi odane kadrove u rukovodstvo Ljekarske komore.

Bio je to svojevrsni puč koji je imao za cilj potpuno ovladavanje ovom institucijom koja ima ogromne nadležnosti.

Nakon toga kroz ovu institucije provodila je discipliniranje ljekara koji nisu po volji, pa je tako, između ostalog, proceduru oduzimanja licence prolazio i dr. Ismet Gavrankapetanović. S druge strane, Izetbegović je proglašena primarijusem za izuzetne zasluge!?

Ista Ljekarska komora kasnije je branila Izetbegović od istrage oko njene diplome i to nečuvenim saopćenjem u kojem su sve one koji problematiziraju njeno školovanje nazvala ‘gladnim vukovima’.

No, sad kada je Sud cijeli puč proglasio nelegalnim i raspustio rukovodstvo, pred delegatima Izborne skupštine važan je zadatak.

Za šefa Ljekarske komore, kako saznajemo, predložen je dr. Rifat Rijad Zajid i trebao bi dobiti većinu glasova čime bi vladavina Izetbegović u Ljekarskoj komori bila završana.

Ipak, pitanje je štete koja je nastala.

Dr. Dragan Stevanović ranije je za Raport komentirao moguće posljedice.

“Može da se govori i o potpisivanju licenci doktorima u protekle četiri godine, pa sve do potpisivanja i davanja saglasnosti za dopunski rad. Svakako tu su i saglasnosti za otvaranje privatnih ordinacija. Dakle, sve što je Ljekarska komora radila u proteklom periodu pitanje je da li je legalno. Govorimo o odlukama koje po zakonu pripadaju u nadležnost Ljekarske komore”, kazao je Stevanović.

Raport.ba